Бодрум – турското Сен Тропе


Разположен в един от най-красивите заливи на Егейско море, Халикарнас или днешен Бодрум, посреща своите гости сред прекрасни плажове, прозрачна морска вода, мек климат, красиви бели постройки и високи палми. Богатото историческо минало на този необичайно красив курорт започва още през 350 г.пр.н.е., когато в градчето била построена величествената гробница на кирийския цар Мавзол, считана за едно от 7-те чудеса на древността. Още през далечното минало, курортното градче става столица на арт модата и любимо място за бохеми, творци и някои от най-богатите европейци. Днес перлата на Турция Бодрум е една от най-предпочитаните ваканционни дестинации. Със своето множество от уединени и спокойни заливчета, фин пясък, искрящо бели сгради и тишина, Бодрум очарова стотици хиляди туристи от цял свят всеки ден. За тези, които обичат нощния живот, курортът предоставя богат избор от първокачествени заведения, предлагащи както местна, така и европейска кухня, а за по-късните часове на нощта вратите си отварят няколкото изискани и елегантни нощни клубове. Освен прекрасните условия за градски туризъм, включващи исторически и културни забележителности, най-реномираните хотели в Турция, известни със своите лукс и стил, курортът предлага на туристите и изключителната възможност за раходка с яхта по Егейско море. В близост до Бодрум се намират средновековният Ефес, Храмът на Артемида, о-в Кос, на който самият Хипократ е дал клетва и е обучавал своите последователи, както и калциевите тераси на Памуккале. Ето и един малък съвет за местата, които задължително трябва да посетите. Приятна разходка!
Несъмнено първото място, което трябва да бъде видяно, е всъщност крепостта, която охранява „синия залив” – т.нар. Замък на Свети Петър. Дворецът е издигнат от рицарите на Сейнт Джон от о-в Родос през  15в., а за неговото изграждане са използвани материали от руините на Мавзолея на крал Мавзол. През 1523г. крепостта веднъж завинаги пада под владение на Тюрките. Замъкът се намира в средата на известното яхтеното пристанище и една от местните туристически атракции.
В Замъкът на Бодрум се помещава още една забележителност – Музеят на подводната археология.  В него могат да се видят интересни предмети, открити на дъното на морето: например вази, датиращи от 9-8в. пр.Хр., както и други Дориански предмети, включително керамичен саркофаг от 9в.пр.Хр.