Византия (“Byzantium”)

Историята на филма Византия разказва за двете мистериозни млади жени Елинор и Клара, които пристигат в крайбрежно курортно градче в търсене на работа и място за живеене. За да изкара бързи пари, Клара започва да проституира и не след дълго попада на срамежливия и самотен Ноел, който я настанява в своята западнала къща за гости с името “ Византия ”. Заедно със спътничката си, тя успява да намери своя нов дом и всичко протича според очакванията й.

От своя страна, 16-годишната Елинор също намира свой приятел в лицето на добродушния Франк. Прекараното време с него я кара да разкрие най-дълбоко пазените си тайни и така младия мъж научава шокиращата истина: новата му приятелка е родена през 1804-та година, Клара е всъщност нейната майка, въпреки малката възрастова разлика помежду им, и за да оцелеят на този свят, те имат нужда от човешка кръв. Не след дълго, в градчето започват да умират и изчезват голям брой хорa.

Сценарист: Мойра Буфини Режисьор: Нийл Джордан В ролите: Джони Ли Милър, Сирша Ронан, Джема Артъртън, Сам Райли, Глен Дохърти

Византия ("Byzantium")