Витамините – тайната на нашето здраве

19.07.2013

Витамините- тайната на нашето здраве

Всички знаем, че витамините са необходими за нормалното здраве на всеки човек. Те са нужни в минимални количества, за протичането на жизнените процеси, в нашия организъм. Недостигът и липсата им водят до усложнения в работата на клетките, което влошава нашето здравословно състояние.

 

Днес в света са известни около 30 витамина, които влияят на растежа,на развитието на човешкото тяло, на обмяната на веществата, на цялата система от органи и на общото здравословно и физическо състояние на човек. Най – богатите източници на витамини са плодовете, зеленчуците и фибрите, но може да си ги набавите и чрез лекарства, които се получават, чрез химичен и микробиологичен синтез. При пълна липса на даден витамин в храната и организма, настъпва състояние, което е опасно за здравето и води до редица сериозни усложнения. Тялото само си подсказва от какво има нужда, така че според неприятни симптоми, които усещатe, може да разпознавате витаминния недостиг. Например ако бързо се уморявате и се чувствате отпаднали, най-вероятно ви липсват магнезий,калии, витамин В и А, които може да си набавите от ядки, цвекло, грах, цитрусови плодове и зелена салата.

Витамините- тайната на нашето здраве

При безсъние и раздразнение ви липсват калии и калции. При този случай се опитайте да включите в менюто си бобови храни, зелени зеленчуци, риба и зърнени култури- например кафяв ориз. Настинките и грипът, често завладяват хората със слаба имунна система. Ако сте болнави, приемайте повече цитрусови плодове, лимони, грозде, боб, яйца, риба и масло. Ако често се чувствате замаени и трудно се концентрирате, това значи, че ви липсват витамин Ц, К, Р. Набавяйте си ги от доматите, чушките, гроздето, хайвера и киселото мляко. Ако имате чупливи нокти и зъби, появява се косопад и косата ви не изглежда здрава, то значи, че в организма ви липса витамин Д, който най-често се среща в рибата, маслото, млечните продукти, ядките, черния дроб, яйцата и сиренето.

Витамините- тайната на нашето здраве

Ако приемаме витамини на хапчета, трябва да се знае, че те не заместват храната, даже напротив по този начин се усвоят по-лесно. Витамините не са калорични , най-често те се съдържат в храни, които освен, че са полезни и помагат да запазим теглото си. Най- добре да консумираме сурови храни, тъй като, в момента, в който минат термична обработка , витамините се губят. Наблягайте на суровите зеленчуци, пресните плодове и суровите ядки. Яжте поне веднъж седмично червено месо и риба , а млечните продукти, консумирайте всеки ден. За да е здраво тялото ни , трябва да имаме добре балансиран прием на витамини, минерали, достатъчно количество въглехидрати и протеини.

Автор: Михаела Пехливанова

Етикети:

За автора

Виолета Петрова

Здравейте. Аз съм Виолета Петрова, съосновател на Списание VIP. Основните теми, по които пиша в списанието са в областта на личностното развитие, бизнеса и материали за интересни новини, на които попадам. За мен списанието не е работа. То е хоби, любов, семейство. Най-важното е да сме винаги иновативни, позитивни и упорити.