Една кратка история за живота

07.08.2013

Една кратка история за животаКакто всеки ден и днес успях да отделя малко от времето си, търсейки интересни статии за случващото се около нас и всичко онова, което вълнува един млад човек като мен. Попаднах на какви ли не неща, някои привличащи вниманието ми, други – отблъскващи ме още със заглавието си… някои, които ме подтикнаха да се замисля върху сериозни теми, други просто ме накараха да се засмея.

Но текстът, който искам да споделя с вас не е статия. Това е кратка, но много въздействаща и поучителна история за живота, която не само ме накара да се замисля, но и да променя много неща и то още в мига, в който я прочетох.

Ето я и нея:

„Човек много искал да открие смисъла на живота. Той грабнал една торба и тръгнал да обикаля различни градове, за да види как живеят хората. В едно селце влязъл откъм гробището. Погледът му се плъзнал по надгробните плочи. На една под името пишело „Той живя само 3 години“. И на съседните плочи имало подобни надписи – „Тя си поживя само 2 години“ и дори „Той отнесе със себе си едва 5 месеца от този свят“. Безкрайно натъжен, странникът тръгнал да търси мъдри хора, за да разбере каква е причината в селото да умират толкова много деца. Не след дълго на една пейка съзрял да седят двама старци и решил да ги попита. Щом чули въпроса му, те се усмихнали и казали: „Не се безпокой, това не са деца. Това са възрастни хора, а надписът обозначава само щастливото време, което са прекарали на Земята.“

Една кратка история за живота

И вие се замислихте, нали? Време ни е да поживеем щастливо, да живеем истински!

Животът ни е толкова кратък, забързан, годините летят, а в мига, в който се обърнеш и си кажеш „защо не го направих, защо не споделих, защо се страхувах..” тогава си даваш сметка за изгубеното и пропиляното. Защото човек не съжалява за грешките, които е направил – те са част от целия процес на съществуване му. Човек може да съжалява само за онова, което не е дръзнал да направи, да опита, не е разбрал дали точно това нещо, от което се е страхувал не е било същност това, което ще го направи щастлив.

Ако изживяваме всеки ден така, сякаш ни е и първият и последният, ще откриваме неща и щастие, за които дори не сме и подозирали, че ги има…Сигурна съм в това! Не можем просто цял живот да живеем с представите си за живота, за хората в него, за случките, събитията, без да се  вглеждаме в стойностните неща, в онези, които ни дават щастие, криещо се в нещо малко, но за сметка на това истинско.

Една кратка история за животаИма ли истински хора в този живот, истинско приятелство, истински чувства, истински изживявания, истинска любов? Какво пък означава да обичаш, осъзнаваш ли понякога кога се влюбваш, кога обичаш, кога се привързваш, кога усещаш?

Ако знаете отговорите на тези въпроси или поне на някои от тях, то може да се каже, че сте си поживели щастливо може би няколко часа, дни, ако имате късмет дори месеци.

Когато се научите да цените малките неща, да изживявате истински момента, да не мислите за бъдещето толкова много, а да се насочите върху настоящето, то тогава ще разберете смисъла на живота. Всъщност нека се поправя – вие няма да разберете смисъла, вие просто ще живеете и то ще живеете истински.

Една кратка история за животаЗащото аз не искам да разбирам живота, аз искам да живея, не искам да си обяснявам случващото се в него, а просто да го оставя да се случи. Искам да живея спокойно, щастливо, да мога да правя избор, да обичам и да получавам обич, да има кой, когато съм разочарована да ме прегърне, просто да ме прегърне, да ме хване за ръката и да ми каже: „аз ще бъда до теб, каквото и да се случи, важното е, че сме заедно и се обичаме”.

Искам да знам не защо съм живяла, искам да знам, че съм се възползвала от всеки един шанс, който ми е бил даден, че съм почувствала всичко, което ме е поддържало жива – радост, болка, тъга, любов, благодарност, гняв… всичко!

Искам на моята надгробна плоча да пише: „Тя живя истински!”  … А вие?

Автор: Надежда Георгиева

Етикети:

За автора

Иван Караиванов

Привет приятели! Аз съм Иван, създател на списание VIP. Започнахме на майтап, а сега проектът е повече от сериозен. Всички от VIP семейството се стремим в едно, единствено нещо: да даваме най-добрите статии за бизнес съвети, маркетинг, IT съвети, лично развитие и психология. Да не забравяме, че не може и без да се забавляваме и сме Ви приготвили интригуващи и забавни статии в областите на модата, спорта, киното и музиката. Стремим се да накараме хората да прогресират и никога да не спират да се самоусъвършенстват. Това е ключовият фактор към успеха. Също така е важно да кажа, че всеки може да се включи в тази инициатива, стига да има желание към прогрес. Не забравяйте, че сте на един клик разстояние от самоусъвършенстването