Елютера – целувката на океана и морето!

Елютера – целувката на океана и морето!

Чудите се къде да прекарате следващата си почивка? Е, ние от екипа на списание VIP, Ви предлагаме една наистина екзотична разходка до едно от най-чудните места на Земята – Елютера.

Интересният с формата си райски кът е част от архипелага на Бахамските острови. Намиращият се на 80 км източно от столицата Насау остров е едва 180 км, а ширината му е около 1.6 км. Населението наброява около 8 хиляди души. Оттук съвсем спокойно можете да се насладите на едно от чудесата на природата – докосването на Карибско море с Атлантическия океан. Визуалната бариера между светлосините, тюркоазени и плитки води на Карибско море от едната страна на острова рязко контрастира с дълбоката, тъмно-синя вода на Атлантика. Наблюдаващите гледката определено са заслепени от неземната красота, която цари на това райско място! Превърналият се в пленителна туристическа дестинация остров, придобива прякова си “Стъкления мост”, именно заради гледката, която разкрива пред многобройните погледи от цял свят.

Елютера – целувката на океана и морето!

Далечната 1940 година, се оказва почти пагубна за островчето след редица обаче бурни урагана, които почти заличават уникалното творение на Майката-природа. Тогава се взема и решение естественият мост да бъде подсилен от човешка ръка, за да се запази за идните поколения. Така природното образувание се доизгражда с бетонен мост, който свързва най-северните с най-южните точки на Елютера.

През последните две десетилетия, „мостът на целувката” бива периодично ремонтиран от щетите, причинени от бурите и силната ерозия.

Автор: Мария Стоянова

Елютера – целувката на океана и морето!