Олимпийски игри Лондон 2012

Олимпийски игри Лондон 2012

30-то издание на летните Олимпийски игри беше открито официално на Олимпийския стадион в Лондон. Така през следващите 17 дни, до 12 август включително, светът ще бъде Олимпиада. „Нека да мечтаем заедно!“ – призова председателят на МОК Жак Рог непосредствено преди откриването на игрите, като добави, че характерът на човек е в пъти по-важен от медалите и че спортистите трябва да бъдат и са добър пример за младите хора.

Олимпийският огън беше внесен на стадиона от петкратния олимпийски шампион в академичното гребане Стив Редгрейв, който след това бе предаден на 7 млади надежди на британския спорт – Келъм Ейърли, Джордън Дакит, Дезире Хенри, Кети Кърк, Камерън Макричи, Ейдън Рейнолдс, Адел Трейси. Младите атлети заедно с легендите на британския спорт –  Лин Дейвис  (скок дължина), Дънкан Гудхю (плуване), Кели Холмс (бягане на 800 м и 1500  м), Мери Питърс (петобой), Шърли Робъртсън (ветроходство), Дейли Томпсън  (десетобой), Стив Редгрейв (академично гребане), запалиха огъня в специално изработен за първи път жертвеник. Огънят се разпламтя в 204 на брой малки пламъчета, символизиращи всяка държава-участничка, като образуваха листчета на огромно цвете. Пламъците постепенно се събраха в общ огън, символизиращ единството между спортистите и поколенията, единството в света, където според древната традиция враждите трябва да спрат, за да отстъпят място на достойната спортна битка.

Началото на самата церемонията бе дадено със звън на най-голямата хармонично настроена камбана в Европа. Честта да задейства звука имаше първият британец, спечелил колоездачната обиколка на Франция – Брадли Уигинс. Веднага след това, зрители и гости имаха възможност да се запознаят по зрелищен начин с историята на Великобритания. В шоуто, наречено „Остров на чудесата“, имаше множество реални сцени от селския живот на средновековна Англия, фабрични комини, които излизат от земята и символизират индустриалната революция, цитати от Уилям Шекспир, златен дъжд, символ на надеждата, валящ от петте преплетени олимпийски кръга в небето на Лондон. По-късно беше пуснат и клип, режисиран от Дани Бойл, в който специално участие взе не кой да е, а самата кралица Елизабет II. В него агент 007 Джеймс Бонд отива до Бъкингамския дворец, откъдето оизвежда с хеликоптер кралицата, съпровождайки я до олимпийския стадион в Лондон. Дубльори на двамата изпълниха зрелищна каскада, скачайки с парашут над стадиона. Всичко това се случи пред погледа на всички президенти на държавите-участнички, сред които и българския президент Росен Плевнелиев, както и пред самите очи на кралица Елизабет II и съпругът и принц Филип.

Олимпийски игри Лондон 2012