ИНТЕРВЮ с BALTHAZAR & JACKROCK


Георги Матеев и Христо Иванов, по-известни като Balthazar & JackRock, са безспорно едни от най-големите и утвърдени имена на родната клубна сцена. Създавайки собствения си лейбъл Renesanz още в далечната 1999 г., Balthazar & JackRock развиват и популяризират електронната музика у нас, а организираните от тях партита оставят траен отпечатък у всеки фен на хаус и техно звученето. За страстта си към музиката, трудностите през годините и най-новите тенденции в продуцирането Balthazar & JackRock разказват в специално интервю за читателите на списание VIP.


1. Как се зароди интересът ви към електронната музика?В средата на 90-те бяхме силно впечатлени от тогавашния рейв/хардкор стил и от изпълнители като Marusha, Westbam и др. Влиянията ни са генерално от немската електронна вълна, която още тогава заля цяла Европа. В годините след това рейва постепенно еволюира в техно, минимал, тек-хаус и т.н.


2. Има ли бъдеще този тип музика в България?


Определено да, макар и в по-различна форма от сегашната. Винаги ще има хора, които искат да са по-ъндърграунд и ще предпочитат по-некомерсиална музика. Факт е, че в България се организират десетки подобни партита, като някои от тях са доста посетени – което очевидно означава, че има интерес към електронната музика у нас.


3. Откъде черпите идеи за парчетата си?


Творческият процес може да е доста разнообразен. Случвало се е понякога да чуем някакъв звук на улицата, например, и веднага да си представим този звук в парче. Друг път е просто въпрос на настроение – изниква някаква идея в главата ти и я изпробваш в студиото.