Интервю с Knas

Интервю с Knas

Здравей, Knas. Мнозина те определят, като един от най-талантливите хип-хоп изпълнители в България и спокойно можем да твърдим, че правиш музика за успели. Радваме се,че отдели от времето си, за да отговориш на въпросите на екипа на VIP, и с това да зарадваш нашите читатели.

 1. Разкажи ни малко повече за сценичното си име – Knas. Как се зароди,какво символизира?

Означава „като нас“ или, ситуации, които сам създаваш. Идва от шведски.

2. Прекарал си осем години в Швеция,как определяш живота си там с този тук. Кажи на нашите читатели добрите и лошите страни на престоя ти в чужбина. Какво намери там,какво ти липсваше?

Интересно е как шведите, които са 8 милиона и са 2500км на север от тук, и горе в камъка, са съумяли да се изградят и да са успешни, като нация. Голяма заслуга за това има и климатът в Скандинавия – в студеното гледаш нещата да се случват по най-бързия и ефикасен начин. Другото интересно е, че България изглежда по съвсем различно, когато живееш в чужда държава. Хората на север се топлят с реге и прекрасни взаимоотношения. Скандинавците имат интересен начин на мислене. Сингълът Wanna Be The Best, който пускам сега, е израз и на това.

 3. Завършил си Международни отношения в Стокхолмския Университет. Как определяш развитието на България в икономически аспект, като човек, прекарал доста време в чужбина, а сега в България? Виждаш ли, така да се каже, светлина в бъдещето ни?

Светът вече е почти плосък, заради новите технологии. България, ако иска, може да се възползва от това, както и от всички ресурси, с които разполага, за да имаме по-горда представа за себе си. Разбира се, това трябва да започне от улицата, от заведението, в което отиваш, от обикновения човек. Имам великолепно усещане и знам, че вече сме готови за това, остава само да го поискаме истински. Основно е взаимното уважение, както и необходимостта да се ликвидира на място всяка проява на нетолерантност извън музиката.

Интервю с Knas

4. Какво е чувството да пееш на една сцена, редом с легендарни имена в световната хип-хоп култура, като Xzibit, ONYX, Lil Jon? Докосна ли се до частица от заряда им, що за хора са?

Уоу! Супер, но без да развалям ентусиазма, ще кажа, че знаехме че ще стане така – това беше най-логичната развръзка, имайки предвид свършената от нас работа. Дори извън музикалната част, всеки един детайл трябва да се изпипа. Например, 1-2 часа преди да излезем преди гостуването на Редмен и Методмен, между саунд чек и участие – се събрахме вкъщи с Давид Парлакчиев (ДВД) и Борислав (Бобо). Даниел http://www.danielbugs.com/ мина с оборудване и извади от нея перелини, дето се слагат като те подстригват. Имаше всичко – топ клас машинки в специaлен кейс за тях, и ни подстрига. Подготовка, за да сме както трябва на концерта. Професионалисти! Такова е и чувството – да работиш и да си обграден от професионалисти. Фредро Старр каза „Ah, you man… You are good!“, докато се разминавахме . Не занимавам чуждестранни артисти, освен ако не е по протокол. Мисля, че и те са съгласни с мен. На другата сутрин в 6 започнахме да снимаме „Комплименти“, където се вижда подстрижката на Бъгз.

5. Разкажи ни малко за пътя си към върха. От момента, в който си раздавал поща в Стокхолм на температура минус двадесет градуса, за да се издържаш, задълженията в университета, до полетите ти в бизнес класа до Виена.. един вид – alone, from nothing to something, just by yourself?

Първо – за всички – пътят е интересното. За всеки има различни „върхове“ според мен. Трябва да се ударят всичките. Аз лично обожавам да работя на 2 плоскости, едновременно. По-интересно е умението да съчетаваш ангажименти – ако трябва да кажеш, че ще закъснееш за работа и ще дойдеш 30 минути по-късно, защото сутрешното шоу по телевизията е от 8:45, ти ще го направиш. Коректност, лоялност, неустойката от 50 000, или just because u love this shit. Ангажиментът, към която и да е компания е еднакъв – сменяш блузата с риза в таксито, ако дрескода на едната фирма го изисква, влизаш в офиса, бизнес както обикновенно. На обяд излизаш до радио-станцията, като гледаш да се вместиш в един час, поздравяваш колегите по радиото, докато те обядват, и се връщаш. След 17 часа можеш да ходиш на фитнес, да си в студио, на репетиции, да се видиш с приятелката ти или да пишеш мейли, whatever. Това е начин на работа, който научих в Швеция.

Интервю с Knas

6. Работил си като учител по английски на деца в Швеция. Каква според теб е разликата в образователната система тук, в България, и там, в Швеция? Сподели плюсове и минуси.

Мога да кажа, че г-жа Роянова от подготвителния ми клас в 31-ва гимназия “Иван Вазов” ме беше подготвила неусетно добре и аз си бях у дома в клас IB Kungsholmen Gymnasium, където в моя курс бяхме ученици от 31 различни националности. Хората, с които израснах, са от целия свят, и са най-свестните хора на света. В 128-мо пък учителката ми в първи клас ни каза, че в българския език има само една дума, която започва с буквата „ъ“ – ъгъл. Тогава още нямаше „Ъпсурт“. Хаха. Ти кога откри „арта“ в „хазарта“?

7. Коя от песните си определяш като най-успешна? Коя ти е най-любима и носи, разкрива най-добре представите ти за музика?

Имате предвид от издадените. Всичките еднакво. Всичките са успешни. Обичам ги еднакво и са правени с еднакво посвещение. Всяка песен представлява успех, когато има над 4 или 5 човека въвлечени. „One Love“ или „Комплименти“. „Sniper Records“ или „Стерео Стая“. С Bacardy сме казали, че ако ще ни знаят за едно, то е, че сме професионални в подхода си. Другото се учи.

8. Какво е чувството в един момент да се занимаваш с маркетинг и статистика, да създаваш работни места и да участваш в преки чуждестранни инвестиции, и в следващия момент да си пред микрофона, със стоци погледи, вперени в теб? Как си успявал да съчетаеш така да се каже полезното и приятното.

Учи се. Много е забавно. Малко е трудно, но пък е интересно. В началото се притеснявах дори да казвам на едните за другите. В повечето случаи, ако не споменавам компанията, им отнема на хората до 1-2 месеца да разберат с какво друго се занимавам. Най-готино е да видиш как някой, който е седял пред теб в продължение на месец и сте работили, се сеща че те е виждал по телевизията. Неописуемо е. После – „Защо не каза?“ .. и т.н. Но не мога да се разхождам с табела или да отварям разговор с – „Абе, ти знаеш ли кво..“. Ако се питате защо е така – причината е много проста – предпочитам музиката. Известността не е самоцел. Не разчитам и не обичам медийни изяви, освен когато има кампания по нов сингъл или микстейп, както сега към Wanna Be The Best. В БАИ драйвът ми беше да създаваме работни места и да подпомогаме производството по сектори. Поздрави на всички от екипa ми чрез Вас.

9. Работил си по проект на Google Street VIEW. Разкажи ни малко повече за него. Планираш ли още съвместни проекти с Bacardy, като ONE LOVE например, станала тотален хит преди няколко години?

Новата песен, “Wanna Be The Best” е с Бакарди. Беше поканен специaлно от нас да участва. Компания ни прави Мария Илиева, която ни води в правилната посока. Много, ама много хора около нея, като нямам предвид само асоциирани със Стерео стая, знаят за какво говоря. Проектът ме намери в момент, в който бях в държавната администрация и отделно от примамливата оферта, ми се искаше нещо по-динамично от темпото на бюрократичните процедури, където попаднах заради един минус от 500 милиона в приходите на любимата ми авиокомпания. Въпреки усилията, които положихме, се стигна до консолидация с по-мощен и считам правилен партньор. Готино е, че благодарение на възстановителния пакет се върнах до Стокхолм и започнах магистратура „Entrepreneurship“ (Предприемачество), одобрена 1-2 дни преди да разберем за бъдещите промени в компанията. Решенията се взимат веднага, понякога и за един следобед. One Love е била тотален хит ? 😀

10. Пожелай нещо на читателите на VIP

Текст: Георги Кърчев