Как социалните мрежи рушат нашия живот

17.08.2013

Как социалните мрежи рушат нашия живот

В последните години социалните мрежи не само навлязоха в живота ни, те го превзеха! Но какво причини този бум? Дали е това, че хората се чувстват по-уверени зад екрана или свободното споделяне на мнение, информация, снимки,… Честно казано, популярността е заради всички тези и много други причини взети заедно. Но замисляли ли сме се върху това как всъщност това „обсебване“ съсипва живота ни? Знаем, че плюсовете на този тип комуникация са много, но какви са пораженията.

Ако разхождайки се, се вгледаме в хората, насядали по заведенията, какво виждаме? Аз поне – едни пионки, забили се в телефоните си. Какво правят? Поне 85% от тях прецъкват някоя социална мрежа. Това според вас нормално ли е ? По 8-10 часа стоим пред компютрите, излизаме да се видим с приятели, но все едно не сме. Хората започват да забравят как да комуникират нормално. Превръщаме се в компютъризирани малки роботчета. Докъде ще стигне това, чудим се…

социалните мрежи рушат живота ни

Имаме стотици, дори хиляди приятели във фейсбук, които като срещнем по улицата сигурно дори няма да разпознаем. Онлайн може да си който пожелаеш, но кой си ти в действителност. Някои хора толкова се вглъбяват в образа който си създават, че често забравят всъщност каква е тяхната същност.

Ако непознат ви срещне по улицата и ви каже „нека станем приятели“, бихте ли се съгласили и примерно седнали на кафе заедно. А дано, ама надали, както се казва. А, ако ви беше предложил приятелство във фейсбук, шансът да го приемете би бил с около 90% по-голям.

социалните мрежи рушат живота ни

А това, че всички знаят и за най-интимните подробности от вашия живот. Пълна загуба на лично пространство. Обсебвате се от хора, събития, бивши гаджета,… За какво ви е всичко това. Вглеждайки се усилено в живота на другите, губите своя.

А най-пагубно е влиянието на изкуствено създаденото щастие онлайн. Тъжен е факта, че зачестелите самоубийства са от депресия. А социалните мрежи задълбочават това състояние в младите хора. Постоянно виждаме снимки и статуси на хората, мислим си че са много щастливи, че техният живот е прекрасен, а нашият не струва. Трябва да спрем това! Огледайте се навън, не във виртуалното пространство. Вижте тъгата на хората зад усмивките, всичко което им коства това щастие, показано на снимките. Не сте ли вие щастливецът без сериозни проблеми, макар и неприсъстващ на грандиозни партита и събития?

Живейте сега, живейте за момента, наслаждавайте се на живота, той ви е само един!

Автор: Виолета Петрова

Етикети:

За автора

Виолета Петрова

Здравейте. Аз съм Виолета Петрова, съосновател на Списание VIP. Основните теми, по които пиша в списанието са в областта на личностното развитие, бизнеса и материали за интересни новини, на които попадам. За мен списанието не е работа. То е хоби, любов, семейство. Най-важното е да сме винаги иновативни, позитивни и упорити.