Кариера в работата или добра домакиня

19.06.2013

Кариера в работата или добра домакиня

Случвало ли ви се е, като се приберете след работен ден в дома си, да се хващате за главата от бъркотията, да отворите хладилника и да видите, че е празен, децата ви да плачат за внимание? В днешния динамичен свят, животът на слабия пол е изпълнен с множество ангажименти.

Работният ден на повечето дами продължава повече от 8 часа, даже повече от 12. Прието е да се смята, че жените имат много домашни задължения, отделно от работата, което ангажира деня им от сутрин до вечер. Съвместяването на изграждане на кариера с домакинска работа, с отглеждането на деца и изпълнението на ролята добра съпруга, изисква много енергия и си остава едно от най-трудните неща за една жена. В миналото работата и изкраването на средства е било ангажимент предимно на мъжете, докато жените са били основно домакини.Така силният пол е поемал грижата за бюджета, докато слабият се е грижил за домакинската работа. Днес това не е така, повечето жени работят, много от тях заемат ръковдни постове и се стремят към изграждане на добра кариера с висока степен на ентусиазъм. Но губи ли се едното за сметка на другото?

Кариера в работата или добра домакиня

Вярно ли е, че жените – ръководители нямат време за своето семейство и за изпълнението на домакинските задължения. Много често ставаме свидетели на разделени семейства, защото дамите пренебрегват своите задължения извън работата, с цел да запазят позициите си в службата и трудно устояват на създалото се напрежение у дома. Това напрежение се увеличава,когато и двамата партньори са „женени за работата си“. Все повече жени показват, че не са склонни да отстъпят от кариерните си амбиции в името на семейството, въпреки че изследвания доказват, че 80 % от жените биха напуснали работа, ако това пречи на отглеждането на децата им. Една основна грешка, която правим е, че пренасяме служебните проблеми и в дома, което допълнително усложнява изпълнението на другите ангажименти и приятното прекарване с любимите хора. Разбира се, в днешния еманципиран свят жените все по-често съумяват да намерят златната среда, в която жената може да изгради перфектна кариера, да бъде добра майка и съпруга, поддържаща домашния уют. Някой успели дами споделят, че винаги намират време за дома и комфорта в семейството и запазването на личностните взаимоотношения, дори когато работят върху кариерата си, защото в един прекрасен ден ще си останат само отличните резултати и успехи , но когато няма с кого да ги споделиш , всичко се обезсмисля.

Скъпи дами, запомнете едно, винаги поставяйте на първо място личния си живот, дома и семейството и отделете за професионалните си ангажимети само рамките на работния ден. Така успешно ще съчетаете трите основни роли на една жена- бизнес дама, домакиня и съпруга, въпреки че винаги едната надделява над другите. Намирайте време за вашите женски моменти, когато ще можете да се отпуснете, да реклаксирате, да се забавлявате с приятели, търсете нови и вълнуващи преживявания. Всичко това ще ви помогне да се заредите с енергия и да се чувствате пълноценна, удовлетворена и спокойна в ежедневието.

Автор: Михаела Пехливанова

Етикети:

За автора

Виолета Петрова

Здравейте. Аз съм Виолета Петрова, съосновател на Списание VIP. Основните теми, по които пиша в списанието са в областта на личностното развитие, бизнеса и материали за интересни новини, на които попадам. За мен списанието не е работа. То е хоби, любов, семейство. Най-важното е да сме винаги иновативни, позитивни и упорити.