Магията на „висящото кафе”

 

Магията на „висящото кафе” или как да стоплиш сърцето на човек в беда

Всички знаем, колко трудни времена настъпиха в последните десетилетия. Пределно ни е ясно, че огромна част от българското население живее на ръба на бедността и полага неимоверни усилия, за да се пребори с жестокото ежедневие.

old-man-on-street11

Тук обаче, на дневен ред излиза един много важен и наболял въпрос – „До колко ние сме готови и имаме възможност да помогнем на хора, изпаднали в беда?“. Какво ще предпочетем – да подадем ръка или да извърнем поглед нехайно на другата страна, за да не видим молбата на бедните хора, стоящи на уличните ъгли?

Coffee

Зародила се в Неапол, Италия, идеята за „висящото кафе” е изключително проста сама по себе си, но носи топлина и надежда, щастие и радост за тези, които имат нужда от нея. Днес, вече и в България, в определени заведения, всеки един от нас може да заплати „висящо кафе”, което да бъде дадено на човек, който няма възможност да го заплати. Макар и съвсем символичен, този подарък може да направи ежедневието на някой малко  по – добро и да върне усмивката на лицето му. Макар за всички от нас да е трудно и всеки един  да се бори със собствени трудности и препятствия, не трябва да забравяме и да обръщаме гръб на човешкото в себе си. Трябва да бъдем солидарни и да не оставаме безразлични към чуждата болка и мъка.