Защо модата днес е това, което е?

Защо модата днес е това, което е?

Защо модата днес е това, което е?

Има много причини и събития,които са се случили, за да достигнем днес до измеренията на модата, в които това не е просто шиене на дрехи,а едно изключително изкуство и индустрия с огромни размери.
Но една от тези причини е ярка фигура от миналия век-бунтарка, грешница, отричана, отхвърляна, но и безспорно много обичана и най-вече гениална за своето време, е Габлиел (Коко) Шанел. Едва ли днес има някой,който не е чувал това име, зад което стои жена с изпълнен с перипетии и трудности живот, но събрала в себе си силата и амбицията да остави незаличим отпечатък в човешката история. Наричат я пионер в модата и това никак не е напразно. Именно Коко е „виновницата” жените да изхвърлят от гардероба си тежките кринолини и безкрайните пластове дантела, за да ги заменят със къса пола, сако и неизменният наниз перли,които дискретно да подчертават женската красота. Изключителна смелост проявява Шанел, ”крадейки” мъжките дрехи в свят на мъже. Не само,че заимства от дрехите на другия пол, но и изключително опростява кройките и внедрява материи като жарсе, което се е считало за носено само от бедните.

„Дадох на жените чувството за свобода, дадох им обратно техните тела… Тела , които бяха потънали под слоеве от дантели, корсети и подплънки, заради приумиците на някои дизайнери”, обяснява своята концепция тя. Емблематично за творчеството и остава сакото-икона, което е с уникална ръкавна кройка и множество метални копчета и верижки, които освен за украса, се използват за поддържане силуета на дрехата.
Дизайнерката е първата, която пуска парфюм,носещ нейното име – „Шанел №5”,който е широко използван и днес. Той е забележителен и с това, че е първият парфюм в историята, в който са смесени различни аромати.
Коко Шанел е вдъхновяваща личност не само с невероятното си творчество, но и с личността, стояща зад твореца. Тя е пример за човек, който въпреки трудностите и „шегите” на съдбата, не се предава и смело продължава пътя си напред, път, водещ към една мечта. „Ако си роден без криле, не им пречи да израснат”, смело заявява дизайнерката.