Алекзандър Маккуин – мода от бъдещето

Алекзандър Маккуин - мода от бъдещето

В необятния свят на модата има много дизайнери,  които създават красиви и уникални дрехи. Но не са много тези, чиято мода е преминала отвъд и е превърнала „парчето плат” в изящно произведение на изкуството, струващо милиони. Едно от тези „вечни” имена в модата е  Лий Алекзандър Маккуин.

Личната история на Маккуин напомня сюжет за съвременна приказка. Роден през 1969 година, в  семейство на бедни родители, той е най-малкото от шестте деца. Още като дете се увлича по дрехите и намира поле за изява на страстта си, шиейки дрехи за своите сестри. Още тогава, Алекзандър избира пътя,който иска да следва. На 16-годишна възраст той напуска училище, за да започне работа при известни лондонски шивачи. В следващите години често сменя своите работодатели, като дори заминава за Милано. Един от големите брандове, за които работи, е Givenchy, но първата му колекция за тях, се оказва пълен провал. В  последствие, дизайнерът придобива  51% от Gucci Group, както и основава собствена компания, носеща неговото име.

Дрехите, които сътворява Маккуин трудно биха могли да се нарекат дрехи и да носят смисъла, който ние всички влагаме в тази дума. Вдъхновение черпи от нежността и красотата на заобикалящия го свят. Но прилагайки го в своите модели, той създава контраст между тази ефирност и грубата действителност от реалния живот. Алекзандър твори на границата между реалността и сюрреализма, дори може би я заличава. Неговите модели са изпълнени с ексцентричност и провокация. Благодарение на контраста между ефирни материи и груби елементи и аксесоари, той показва нежността на жената.

През 2005 година, дизайнерът, представя колекцията си „Човешки шахмат”, а през 2006- „Вдовиците от Калоден”. Включва и холограми в реален размер на Кейт Мос, облечена в километри плат.