Новото провокативно бижу

Годежният пръстен и брачната халка символизират от край време любовта, отдадеността и уважението между двама влюбени, готови да поставят  основите на неразрушим съюз.

Новото провокативно бижу

Историята показва, че още пещерните хора са връзвали на своите избранички въженце на пръста, с цел да покажат, че от този момент нататък са обречени един на друг. Според някои доказателства, за родина на годежния пръстен се счита Древен Египет. За изработката на пръстените, те използвали кости и кожа от животни. Римляните пък носели железни пръстени, като вярвали че така брака им ще бъде издръжлив като метала. С течение на времето за изработването на пръстените започва да се използва злато. При елините се срещали такива от мед и сребро. През 860 година папа Николас I утвърждава годежния пръстен като средство за официалното начало на предстоящата сватба. Едва през Средновековието се налага традицията, която е водеща и днес, а именно, че годежния пръстен трябва да бъде с диамант. Скъпоценният камък, като най-твърд и неразрушим, се смятал за символ на дълъг и здрав брак.

Днес, под влияние на модата, традициите са се видоизменили. Така например в Англия не е толкова важно от какво е изработен пръстена, а какви символи са гравирани върху него. В близкият Изток годежния пръстен е и брачна халка, докато в Бразилия той бива носен и от мъжа, и от жената. От Италия пък тръгва обичая с изработката на сребърни годежни пръстени, гравирани с черен емайл.
Новото провокативно бижу

Дотук с общоприетите форми на това бижу! Ето, че се появи нещо съвсем ново, бих добавила дори необичайно. Истински фурор в света на модата предизвика дизайнерката на бижута Жизел Ган. Вдъхновена от викторианските символи, използвани от ювелирните майстори, при създаването на „скърбящи” бижута за близък човек, французойката създаде колекцията “Divorce”.