От рицарство към “пи*оч”

Бях замислил тази тема преди много време, но все нещо ме спираше. Отлагах го поради неизвестни причини за мен, но сега е момента да седна и да излея цялото си възмущение от начина на живот в 21-век. Надявам се да не обидя никой от вас драги читатели, а по скоро да ви замисля. Това е основната ми цел и се надявам до някъде да ме разберете.

Епохата на рицарите, кралствата и войните. Там искам да ви върна аз. Искам да ви напомня  кога за последно човешките ценности са били честността, морала, почтенността, етиката, нравствеността и борбеността. Колко от тези качества виждате в хората днешно време? Много голям процент от тях нямат и нито едно тях. А защо? Нима да си състрадателен, да обичаш от цялото си сърце, да се бориш за дадена кауза, да помагаш на по – слабите от теб не те прави “силен” човек?

В миналото са ги наричали джентълмени, аристократи, а сега ги наричат смотаняци. Какво се е променило ма*ка му? Обвиняваме правителства, политици, дипломати и фолк диви за живота, който живеем. За мизерията, в която тънем. Нима някой политик ви отне честта или морала? Те ли ни карат да лъжем, да убиваме, да се напиваме като свине в чалготеките и да се смеем на хората изпаднали в беда, а в същото време когато в училищата ни говорят за морал, етика, любов, религия, война ние да играем белот? Всичко е до човека.

Едно време са нямали компютри, телефони, супер скъпи автомобили, но смея да твърдя, че са живели много по – добре от нас. Има ли са ясна цел за какво живеят. Колко от нас днешно време имат някаква поставена цел, цел за която биха дали живота си? Цели много, но при първото прeпятствие и се отказваш, а не трябва да е така. Трябва да вярваш в себе си и може да постигнеш всичко!

Да, много от вас ще кажат, че хората в миналото са живели като животни, клали са се, спали са с дъщерите си, но колко от вас са се замисляли защо са го правили? Вие не бихте ли убили човек,  ако някой иска да ви отнеме най – ценното, което имате – семейството и земята ви? Хората са ходили голи и боси, но са били щастливи. Давали са живота си за някаква кауза, избрали са смъртта пред това да им се опетни честта. Чест – за това говорим.  Кой държи на честта си днешно време? Дори по – смел въпрос – кой знае какво е чест?

Как от епоха на рицарство, смели сърца, храбри подвизи сме стигнали до епохата на глупостта и неморала?

Къде изчезнаха всички тези човешки качества? Как едно време хората са държали толкова много на тях, а сега никой не му пука за нищо? Никой не му дреме за морала и ценностите. Какво стана? Какво се промени? Нима сега сме по – добри хора?

Само се замислете, в миналото всички велики фотографи, художници, архитекти са излизали из градовете. Снимали са различни хора, сгради, рисували са пеизажи и впрочие, а сега ако някой фотограф или художник излезе  и започне да рисува или снима в центъра на града,  всички му се присмиват и го мислят за луд. Защо? Защото човека твори ли? Повечето хора само гледат, а фотографа вижда. Това е неговата дарба. Да вижда необикновенни неща, които за повечето са просто “неща”.

В миналото най – голямата обида за един мъж е била насочена към жена му. Не искам да ставам вулгарен, сами се сещате за какви думи става въпрос. Той е бил готов да даде живота си, само и само да защити честта на жена си, да защити името си като мъж, да защити името на семейството си. Да защити най – важното: достойнстово си…

Днешно време кой би го направил? Най – много да започне да и се присмива заедно с приятелите си. Голямо джентълменство господа. Станахте с една идея по – големи мъже. А за това колко мъже бият приятелките си, ей така без повод, за самия спорт. Срам и позор. Не са ли ви учили, че жена не се удря, а се докосва. Тя е мило и крехко създание, а не боксова круша. Правете се на мъже на друго място, в друго време.

Сега ще стане на въпрос и познатата тема в днешно време – “но те жените са к*****”. Жените са такива, каквито ние ги правим, както и ние сме такива каквито искаме да сме. Мъжът е силата в семейството. Когато покажете на една жена, че сте готов на всичко за нея, че ще защитавате целите и морала й, тя никога няма да ви предаде. Може да мине време докато ви повярва, но направи ли го остава ваша завинаги. Стига сме говорили, че жените са такива и поради тази причина и ние се държим кофти с тях. Нека единият пол даде началото на промяната, а защо това да не е именно по – силния. Ако спрем да се държим като животни с тях и бъдем поне наполовина  джентълмени и да държим на тяхното мнение, тогава много бързо и те ще променят отношението си към нас. И няма да сме само “прасета” в техните очи.

Как в миналото са се женили без дори да знаят за кого, но след това са се пазели и са държали на ценностите, държали са на семейството. Сега какъв е проблема? Нали всеки сам избира половинката си? Защо си с някой, а в същото време си с друг/а. Правите по- силен мъж/жена ли? Чувстваш се по – красив/а, по – желан/а? Или просто отмъщаваш на неправилния човек?

С риск да ме помислите за луд, аз бих избрал живот в средновековието. Не ви говоря да се върна с някаква машина на времето, а точно обратното. Да върна тази епоха в 21-век. Може да съм скучен в очите на много хора, луд за останалите, но поне за мен си, аз знам какво искам. Имам цел, за която бих умрял. За мен семейството е най – важно, след това приятелите. Искам да имам само стойностни хора до мен, може да са малко, но да са такива. Не искам да живея в простотията на 21-век. Искам да бъда един рицар в 21-век.

Кой е готов да тръгне на поход с мен?

Автор: Иван Караиванов