Пет любопитни факта от света на уискито

За някои, уискито е традиция и качество, за други, поредната доза наслада, в добра компания от приятели. Факт е обаче, че светът на кафеникаво-златистата на цвят напитка е изпъстрен с интересни и любопитни факти, които малцина знаят. Списание VIP ви представя пет от тях. Ще останете изненадани!

Пет любопитни факта от света на уискито

1. От къде, според вас, можете да си закупите бутилка от любимото уиски? Най-близкия магазин? Може би…  Знаете ли, че през „сухия режим“ в Щатите, гражданите са можели да закупят любимата си напитка от аптеките, под формата на лекарство. Да, чухте правилно – под  формата на лекарство.

2. Кой е най-големият потребител и производител на уиски? Познайте от три пъти… Шотландия? Ирландия? САЩ? Не, далеч сте от истината… Нека ви помогнем – победителят в тази надпревара е Индия. Изненадващо, нали?

Пет любопитни факта от света на уискито

3. Братята руснаци също имат принос в света на уискито. СССР разработва собствена марка уиски, наречена „ Уиски-73“. Съставките били просто ароматни препарати и ректифициран спирт. Силничко, а?

4. Шотландия е номер едно производител на малцово уиски в света, като годината, в която се произвежда първото шотландско уиски е 1494. От тогава до сега, шотландското уиски е еквивалент на високо качество. Нека чуем тези, които казват, че уискито не е дългогодишна традиция. Друг интересен факт е, че докато четете тази статия, около 2000 бутилки шотландско уиски биват закупени по целия свят.

Пет любопитни факта от света на уискито

5. Уискито е основен фактор в икономиката на Великобритания, защото е в топ пет на най-търсените стоки за износ от острова. Знаете ли, че минималният срок за отлежаване на уискито е бил две години. По-късно е увеличен на три години. Всичко това не са само традиции на старите производители, а е утвърдено със закон.