Поглед отвъд огледалото

Поглед отвъд огледалото

Всеки от нас си има своите предимства и недостатъци. Съответно, някои харесват тялото си, други лицето, трети характера и т.н. Но замисляли ли сте се някога, как изглеждате във вашите очи и как изглеждате в очите на околните?

Колко често се поглеждате в огледалото? Аз обикновено го правя сутрин, когато съм недоспала или преспала, когато имам тъмни кръгове под очите (независимо колко съм отпочинала, винаги са там), когато клепачите ми са полуотпуснати и когато косата ми е заела невъобразима йогийска следсънна поза. Ако затворя очи, това е и образът, който съм запомнила за себе си – не е яката профилна снимка от фейсбук или нагримираният вариант от последното парти. Явно точно тази женска тенденция са напипали от Dove с последната си кампания – Real Beauty Sketches.

Идеята е доста проста, но много на място психологически. Жените трябва да опишат себе си и още една от участничките в експеримента. Техните думи са претворени в скици от Gil Zamora – специалист, който изготвя портрети на неидентифицирани лица. Той е трениран от ФБР и зад гърба си има над 3000 скици. Казва, че се е включил в проекта заради дъщеря си. Гил създава скици по описанията и тези скици после са показани на участничките. Съпоставя се собственият образ, който жените имат за себе си, с този на напълно непознат човек. Резултатите наистина са впечатляващи – повечето дами си се представят с поне 6-7 кила отгоре и няколко години по-стари. Срещата с мнението на другите действа окриляващо и записаните на “лента” реакции са просто златни. На сайта на кампанията можете да видите скиците на всяка от дамите, както и кратки индивидуални видеа с всяка.