Суперхрани – помело

Суперхрани - помело
Помелото е цитрусов плод, произхождащ от Азия.

Самото име помело идва от датската дума за грейпфрут – pompelmoes. Съдържа само 36 калории(100гр.), което го прави изключително подходящ за консумиране по време на диета. Изключително богат на витамини: А, С, P, B1, B2 и антиоксиданти.

Помелото съдържа също липолитичен фермент, който спомага за усвояване и разграждане на белтъчините. Укрепва имунната система,подпомага нервната. Много е подходящ за борбата с високото кръвно,регулира кръвната захар.Подобрява тонуса на целия организъм. Консумирането на помело можете да извлечете много ползи. Този плод е в състояние да зареди тялото ни с енергия, да го направи по-издръжливо и да подобри настроението ни. Сочното помело утолява жаждата.
Как да изберем най-доброто помело в магазина? Плодът трябва да е леко мек на допир и с изразен аромат. Преда да е разрязано, помелото може да се съхранява в продължение на месеци в хладилник, но ако имате вече почистени плодове.

Суперхрани - помело

В Китай помелото са отглеждали още преди Христа. Съществува вярване, че този плод е спасител на китайския народ от всякакви заболявания и абсолютен гарант за добро здраве. Дори преди години, когато върлуваше епидемията от птичи грип, се е препоръчвало като противодействие чай с помело. За Нова година китайците си подаряват плода като символ на благоденствие и благополучие.
В Тайланд плодът също е на особена почит. Местните вярват, че ако в продължение на 3 години се хранят с помело всеки Божи ден, ще се излекуват от астма или туберколоза. След пет години пък помелото може да премахне рак.