Портофино – Курортът на богатите

Портофино - Курортът на богатите

„Курортът на богатите”, „Пристанището на делфините” или просто Портофино. Разположен е между планинските вериги на Алпите и Лугарско море, на около 36 км от Генуа. Най – добрият транспорт за стигане до градчето е с лична яхта. Но ако случайно не разполагате с такава, не ходете там с автомобил. Портофино разполага само с един паркинг!

Основан от римляните, през годините градът минава през различни юрисдикции. В края на 19 век се оказва, че някогашното малко рибарско селце се е превърнало в любима дестинация на богатите и известните. В наши дни Портофино е смятан за един от най – привлекателните и успешни средиземноморски курорти. Градът е много малък по площ, а постоянното му население е около 500 души. За своите размери обаче, „курортът на богатите” разполага с доста места за посещение. Като изключим прекрасните заливи, които могат да оставят всеки без дъх, можем да се насладим и на някои исторически забележителности, съхранени през годините. Като символ на града се е превърнала статуята на „Иисус от бездната” която забележете, е издигната под водата!

Портофино - Курортът на богатите

Издигната е през 1954 г. от скулптура Гуидо Галети в малък залив, на 17 м. дълбочина. Възприема се за защитник на рибарите и гмуркачите. Изобразява Христос, който гледа към небето с разтворени ръце в знак на мир. На хълма над града, величествено се издига замъкът „Браун”, построен през 16-ти век за защитно укрепление на района. Днес функцията му е на музей, като от него се открива уникална гледка към залива и Средиземно море. В центъра на града, между много пъстроцветни къщички, през 10-ти век от римляните е построена църквата „Св. Мартин”. Другата църква, „Св. Георги” е и замък. Строежът и е започнал през 12-ти век, но е била разрушена. През 50-те години на 20-ти век строежът е възобновен.

Портофино - Курортът на богатите

Друг символ на града е параклисът „Св. Мария Асунта”, поддържан в готически стил, той се смята за свещено и лечебно място, на което безброй занаятчии, рибари и търговци са намирали покой. Дори и с малки размери, Портофино не е скучен град. Попаднете ли веднъж в магията му, оставате опиянени от романтиката, спокойствието и красотата му.


Автор: Атанас Деспов