Седем факта за кирилицата

Гордостта на славянския свят или седем факта за кирилицата и светите братя Кирил и Методий

Днес е славен ден не само за нас, българите, но и за целия славянски свят. Днес празнуваме святото дело на солунските братя Кирил и Методий. Българската история е осеяна с падения и победи, но точно на този ден трябва да се гордеем, че сме потомци на велик народ. Представяме ви седем факта за кирилицата и братята Кирил и Методий, които ще ви накарат да се гордеете с това, че сте българи.

Седем факта за кирилицата

1.Знаете ли, че Солунските братя, св.св. Кирил и Методий, създават глаголицата през ранния девети век. Делото е по заповед на император Михаил трети, а по-късно св Климент Охридски, ученик и последовател на светите братя създава ранната кирилица.

2.Питали ли сте се какво означава думата „азбука”? Интересен факт е, че наименованието идва от първите две букви на азбуката- „аз-буки”. Днес прочетено по този начин, би звучало като „А-Б” .

Седем факта за кирилицата

3. Ранният вариант на кирилицата се основава на гръцката азбука и я взема за пример. Можем да се гордеем с факта, че  кирилица се използва в редица държави: България, Македония, Русия, Украйна и много други.