Силата на витамин А

Силата на витамин А

Морковите са зеленчуци, които лесно могат да бъдат  открити  на пазара по всяко време на годината, на сравнително ниска цена.

Едни от най-богатите източници на бета-каротин, който се преобразува от организма, във витамин А. Този витамин е много полезен за кожата. Подпомага изграждането на клетките и белите кръвни телца, които ни предпазват от вируси. Витамин А е средство за предотвратяване на туморни заболявания и подобрява зрението.Ето защо лекарите препоръчват на малките деца да се дават много сокове от моркови, за да се развие добре зрението им.
Морковите съдържат и витамин К, който участва в съсирването на кръвта и заздравяването на раните.
А фибрите в състава на зеленчука подпомагат храносмилането и поддържат правилното функциониране на сърцето.
Морковите са много подходящи за диети. Поради съдържанието си на хром, те потискат желанието за сладко. А и съдържат само 25cal (61гр-средно голям морков) и само 1 гр мазнини.
Малко известен факт е, че морковите са полезни за зъбите.
Любопитни факти за морковите:

  • В древен Рим морковът е бил считан за афродизиак. На пировете на император Калигула всички ястия били приготвяни само с моркови, за да дадат сили на поканените гости.
  • През XVI век, когато било модерно украсяването на шапки и рокли с растения, горната зелена част на моркова била много популярна заради интензивния си зелен цвят.
  • През Втората световна война са били произвеждани бонбони, конфитюри и сладкиши от моркови. В Португалия и до днес е много популярен мармаладът от моркови, а в Канада и САЩ, сладкишът от моркови.
  • Първият сок от моркови е бил направен в Англия и се е наричал Carrolade.
  • Най-големият отгледан до сега морков е дълъг 5,14 м, а най-тежкият – 8,61 кг!