София филм фест за учащи се завръща

София филм фест за учащи се завръща

Броени дни след края на „София филм фест”, красивата ни столица посреща инициативата „София филм фест за учащи”.

Програмата на Дома на киното, има за цел да представи европейски, български и алтернативни на Холивуд филми пред изцяло младежка аудитория. Входът е абсолютно безплатен за ученици и студенти, срещу съответно представяне на бележник или книжка. „София филм фест за учащи” се организира от Арт Фест с любезната подкрепата на Националния филмов център.

Инициативата стартира през есента на нетолкова далечната 2009 година. През април 2013 започва нейният ЕДИНАДЕСЕТИ семестър! През него, в определени дни от месеците април, май и юни, всички учащи ще имат невероятната възможност да се потопят в света на киното в ремонтирания и отскоро с нов екран и звукова система Дом на киното.

Фестивалът бе открит вчера, 8 април, а филмът, който даде началото, бе 3D експеримента на Вим Вендерс – „Пина“. В него режисьорът ни представя живота на известната с умопомрачителната си красота и естетика хореографка и танцьорка Пина Бауш. Младата публика ще има шанса да се докосне и със заглавия, носители на десетки номинации и награди за Оскар, както и множество други престижни международни отличия – „Арго” на Бен Афлек, „Враг номер едно” на Катрин Бигълоу, „Весела Коледа” на Кристиян Карион, „Облакът атлас” на дуото Уашовски и Том Тиквер, най-новия филм на Уди Алън „На Рим с любов”, „Седемте психопата” на Мартин Макдона.

Други филми, влизащи в програмата на фестивала са още „А защо да не живеем заедно?” на Стефан Роблен, с участието на Джералдин Чаплин, Джейн Фонда, Пиер Ришар; „Огнярят” на Алексей Балабанов, „Дневници от имението” на Крис Краус, сръбския хит „Парад” на Сърджан Драгоевич, както и българският документален филм „Последната линейка на София”, който извоюва на автора си признание в Кан през 2012 – Илиян Метев получи France 4 Visionary Award за млад талант в програма „Седмица на критиката”, а филмът беше определен като най-добър пълнометражен документален филм в Карлови Вари ’12, Братислава ’12, Призрен ’12 – най-добър балкански филм и на още авторитетни форуми по света. Разбира се по традиция, след всяка прожекция ще следва и дискусия с режисьора Георги Дюгеров и киноведа Антония Ковачева. За всички останали малко по-големи ценители на седмото изкуство, входът ще бъде на символична цена.
А ето и пълната програма: