Средиземноморската кухня – здраве и добър вид

18.07.2013

Средиземноморската кухня- здраве и добър вид

Средиземноморската храна е една от най-вкусните и полезни в света, оставила отпечатък върху много други. Към тази кухня спадат държавите Мароко, Израел, Египет, Гърция, Сирия, Италия и Испания.

Във всяка една от тези страни се спазват основните принципи на Средиземноморието:консумация на зехтин, ядки и риба, в големи количества; слаба консумация на алкохол, като най-вече се набляга на сухо бяло вино; ниска консумация на колбаси и тежки червени меса.

Тази кухня се характеризира с разнообразие и широк обхват от подправки, съставки и видовете вариации. Консумацията на морски дарове, риба, салати и зехтин води до здраво тяло, повишен тонус и добър външен вид. Освен това тези съставки предпазват от появата на сериозни здравословни проблеми, като рак, диабет, сърдечно-съдови заболявания. Рибата заема почетно място в тази кухня, като нейните полезни свойства подпомагат за правилното функциониране на тялото и добрия външен вид. Хумуса, зехтина и чесъна пък, предпазват от затлъстяване и появата на висок холестерол. Съчетаването на риба, вино и салати намаляват рисковете от инфаркт и високо кръвно налягане.

Средиземноморската кухня- здраве и добър вид

В тази средиземноморската кухня се набляга предимно на пресни храни, като ако се налага топлинна обработка то тя е минимална. Освен това се избягват тежките сосове, а овкусяването става благодарениe на полезните риган, босилек, мента, розмарин, зехтин, чесън.

Като цяло храната, която консумират в страните от Средиземноморието е балансирана и богата на природни антиоксиданти. Мастните киселини изчистват организма и по-точно артериите и черния дроб , а омега 3 киселините са полезни за мозъка, сърцето и очите. Пресните плодове и зеленчуци съдържат природни антиоксиданти, растителни фибри , както и минерали . Цитрусите, например, понижават риска за възникването на инсулт. Жителите на средиземноморските страни са известни със своето добро здравословно състояние и дълголетие.

Менюто е изключително подходящо за пролетта и летните месеца, като така ще се освободите от натрупаните килограми и вредните вещества в организма. Ако свикнете с този тип хранене, ще бъдете здрави, млади и красиви. Статистиките сочат, че жените, които спазват такъв режим на хранене изглеждат по-добре от други, а рисковете от проблеми със здравето намаляват с 92 %. При мъжете този процент е 70, и въпреки че е по-малък, изобщо не е за пренебрегване. Почитателите на средиземноморската кухня казват , че това е изкуство- спазването на традициите, прибирането на реколтата, риболова, съхранението, обработката, консумацията, подредбата на масата. Синергията между всичко това, прави тази кухня толкова вкусна и силно предпочитана. Откриват се и елементи имащи отношение с опазването и развитието на традиционни дейности и занаяти,свързани с риболова и селското стопанство в Средиземноморските общности.

Автор:Михаела Пехливанова

Етикети:

За автора

Виолета Петрова

Здравейте. Аз съм Виолета Петрова, съосновател на Списание VIP. Основните теми, по които пиша в списанието са в областта на личностното развитие, бизнеса и материали за интересни новини, на които попадам. За мен списанието не е работа. То е хоби, любов, семейство. Най-важното е да сме винаги иновативни, позитивни и упорити.