Стадионите на Евро 12

Малко след приключването на Евро 2012, ще ви запознаем малко по-отблизо с градовете и стадионите домакини на най-големия европейски футболен форум.

Познан Познан е разположен в централната част на западна Полша и е един от най-древните полски градове. Той е петият по големина град в Полша, бил е столица на Великополша – люлката на полската държава. Днес е индустриален, търговски и образователен център, процъфтяващ модерен град с очарователни музеи и активен нощен живот. Старият централен площад на града е един от най-хубавите в Европа. Има много музеи, най-старата катедрала в страната и множество забележителни сгради. Градски стадион Познан капацитетът му е 44 000 места и е построен между 1968 и 1980 г. Стадионът претърпява пълна реконструкция през периода 2003 – 2010 г., като а построени четири нови напълно покрити трибуни. Открит е на 20.09.2010г., а първият мач на реконструираният градски стадион е двубоят Лех Познан – ФК Залцбург от груповата фаза на Лига Европа. Любопитен факт е, че стадионът се намира на улица Българска.

Стадионите на Евро12

Варшава Столицата на Полша и най-големия град в страната. Тук се събира целия потенциал на страната, в областта на индустрията, финансите, туризма, историята и културата. Населението е малко над два милиона души. През Втората световна война полската столица търпи големи опустошения, но благодарение на усилията на жителите през следвоенните години буквално градът е издигнат наново. Варшава е главен индустриален център на Полша. Днес градът е смесица от архитектурни стилове, отразяващи бурната история на града и страната. Най-посещаваните места са стария град и градския парк. Могат да се видят и много прекрасни архитектури от всички исторически периоди. Национален стадион Построен е специално за Евро 2012 на мястото на „Стадион на десетилетието”. Капацитета му е 58 000 места, а отвън е с цветовете на полското знаме. Стадиона е открит на 29.01.2012 г. с голям концерт, а първият голям мач е между Полша и Португалия, завършил 0:0.Разполага с подвижен покрив, който дава възможност да се покрие целия терен.

Стадионите на Евро12