Тайните на тайландската кухня

21.08.2013

Тайните на тайландската кухня

Тайланд е екзотична държава, намираща се на брега на Индийския океан. През 800 годишната си история, страната никога не е била колонизирана. Друг интересен факт е, че Тайланд може да се похвали с най-дълго управлявалия крал в съвременната история – 60 години на власт.

Климатът там е тропически и се характеризира с постоянни топли ветрове и дъждове. Подари този климат флората и фауната са доста разнообразни и могат да се видят множество редки видове растения и животни. Живопистта и привлича милиони туристи,над 10 милиона на година, които могат да се насладят на красивата природа, дворците, известните тайландски масажи и задължително на тайландската кухня, която стана популярна в целия свят. Повечето от разходите на почиващите там са свързани с кулинарните дегустации. Храната там е сравнително евтина, но на много високо ниво.

Тайните на тайландската кухня

Тайланд е известен и с екзотичните си плодове. Най- популярната храна там е морската, както и пърженото пиле и свинското месо. Разбира се не липсват и деликатеси от хлебарки, мозък от маймуна и други подобни. За изненада на много хора, тайландската кухня се доближава много до нашата, тъй като основната подправка е чесънът, а и както се готви в онзи край на света, така се приготвят ястията и у нас. Популярната тайландска кухня не много странна и екзотична, но основното в нея е използването на различните подправки. Всичко де приготвя с пресни продукти и това я прави една от най-здравословната в света. Кухнята им балансира основните вкусове- люто , кисело, солено, сладко и горчиво. Ето и основните подправки – чесън, както споменахме най – популярната подправка; листа от зелен лимон за подправяне на салати, супи, сосове; лимонова трева, която се слага само в определени супи; джинджифил – използва се за марината или настърган върху салата; кимион и кориандър; карамфил, който е по-скъп и от шафран, добива се на остров Молука, чили- тамошното чили е най – лютото и босилекът, който има много разновидности. Свежестта е от голямо значение в тайландската кухня , рибата, месото, зеленчуците и плодовете трябва да са пресни, дори и оризът е задължително да е от последната реколта.

Тайните на тайландската кухня

Ето и какво представляват ястията им. Салатите могат да имат всякакъв вкус – сладки, солени, кисели. Сосовете се използват при всяко ядене, като рибния е най – популярен. Като предястия се сервират предимно оризови топчици, хапки със сос или зеленчукови блюда. В Тай, първо се сервират супите. Може да я консумирате самостоятелно или да залеете ориз. Основното винаги е с месо или риба и гарнитура зеленчуци. И при тях винаги присъства сосът. Приборите , който използват са предимно вилица и нож, но ако наистина искате да се насладите на кухнята, използвайте дървени клечки. Ако нямате възможност да посетите Тайланд , може да се насладите на техните ястия и в България. За радост има доста тайландски ресторанти. Популярността и нараства и след провеждането на Тайландски фестивал във Варна, тази година.

Автор: Михаела Пехливанова

Етикети:

За автора

Виолета Петрова

Здравейте. Аз съм Виолета Петрова, съосновател на Списание VIP. Основните теми, по които пиша в списанието са в областта на личностното развитие, бизнеса и материали за интересни новини, на които попадам. За мен списанието не е работа. То е хоби, любов, семейство. Най-важното е да сме винаги иновативни, позитивни и упорити.