Топ 5 на ЗА и Против

„От утре започвам диета и спорт” – това са думите на почти всеки втори човек, що се отнася до предстоящия летен сезон. Стремейки се да изглеждаме добре, започваме още от пролетта с физически тренировки и намаляване  приема на храна, но всъщност това, от което имаме нужда е да изключим вредните храни от менюто си и да започнем консумацията на полезни за нас вещества. В тази статия ще разгледаме петте най-вредни храни за организма ни и как да ги заместим с нещо полезно и същевременно вкусно, без да се ограничаваме и гладуваме.

В списъка ни присъстват храни, които не подозираме колко често всъщност консумираме или дори да осъзнаваме, си казваме „днес мога да си го позволя” и така всеки ден.

На пето място в класацията поставяме всички газирани напитки. Всички тези, които съдържат много захар и консерванти, като кола, спрайт, фанта, дори и бирата – да, тя също е вредна за вас момчета. Честата употреба на газирани напитки води до появата на гастрит и колит. Да не говорим колко са вредни за зъбите, сърцето и бъбреците. Все пак е научно доказано това, че ако поставим една монета или парче месо в кока-кола, за едно денонощие започва процес на разлагане. Помислете си добре какво се случва вътре в тялото Ви след употребата на този вид напитки, а в някои от тях се съдържа и значително количество аспартан, което води до ракови заболявания. Колкото и жадни да сте, не посягайте към щанда с газирани напитки, те може и да утолят жаждата Ви за момент, но всъщност са източник на празни калории и нямат никаква хранителна стойност за вашия организъм. Дори и употребата на лайт газирани напитки вреди, за това спокойно може да ги замените с вода или фреш.

Топ 5 на ЗА и Против

На позиция номер 4 поставяме всички пушени колбаси и мезенца, които така сладко обичаме да си похапваме, в комбинация с някои спиртни напитки, късно вечер. Реално погледнато това, което купуваме от магазина, е пълно с химия и ние не можем да сме наясно какво точно се съдържа в тях дори и от етикета, пълен с безброй много Е-та. В повечето купешки продукти няма достатъчния процент месо, което трябва да се съдържа, а вместо това има сланина и отпадъчни остатъци от месо. Колкото и да Ви е вкусно, това се дължи на факта, че са обогатени с различни видове подправки и консерванти, които променят изцяло вкусовите ни рецептори и ние ги бъркаме с чувство на наслада. Мазнините и канцерогенното вещество бензопирен, които се съдържат, не само, че водят драстично до покачване на теглото, но и до огромен инфаркт след време.

Топ 5 на ЗА и Против

На Бронзова позиция поставяме всички видове сосове, както и техните производни. Любимите на всички кетчуп, майонеза, горчица са чудесна притурка за вашата пица, паста и чипс, но са пълни с оцветители, подсладители, заместители и какво ли още не. Най – мазната от всички е майонезата, която изключително много вреди на сърцето, а всички останали са съвкупност от генномодифицирани и калорични продукти. Ако все пак не можете без тях, то направете си, но в домашни условия и по – възможност с екологично чисти продукти, като кисело мляко, чесън и копър. Това е най-добрият заместител на всички майонезени вариации.

Топ 5 на ЗА и Против

На второ място поставяме любимия на малки и големи – сладоледът. Времето се стопля, на нас ни е топло и изпитваме нужда от него. Да, но честата му консумация води до забавяне на веществата в организма ни. В сладоледеното съдържание се намират продукти, като захар, транс мазнини, оцветители и изкуствени овкусители, които дори могат да бъдат токсични. Като плюс може да отбележим,че той е богат на витамини и минерални вещества, но само ако е правилно направен, без всички изкуствени продукти, които се намират в магазинната мрежа. Сладоледът увеличава хормона на щастието и сме по-весели и позитивни, но честата му употреба ще ни направи нещастни след време, когато видим, че сме започнали да носим друг размер дрехи. Затова внимавайте и четете етикетите, макар че дори и на тях не трябва да се разчита напоследък. Ако обичате да експериментирате, то направете си домашен сладолед, в който със сигурност няма да има всичките Е – та на света.

Топ 5 на ЗА и Против

На златната първа позиция поставяме солта и захарта. Продукти, които употребяваме ежедневно. Диетолозите ги определят като „бяла смърт” от която нямаме реална нужда. Е сега ще кажете, че нищо не Ви се струва вкусно без да ги добавим. Да така е, но след като са добавени към ястието, след половин-един час имат негативно въздействие върху кръвоносните съдове. Захарта се счита за най-вредната от диетолозите подправка, тъй като, след термична обработка, тя губи всички 4 основни групи полезни вещества – витамини, ненаситени мастни киселини, съединителни тъкани и минерали. Освен това, честата консумацията на захар повишава нивото на инсулин в кръвта, от което следва хипертония и диабет. Помислете пак преди да поръсите обилно вашето ястие или десерт с някоя от „екзистенциалните” подправки. Част от диетолозите препоръчват като заместител на солта – хималайската сол, а захарта да бъде подменена с мед или кафява захар, но в малки количества, естествено.

Топ 5 на ЗА и Против

Ако изпитвате нужда от тези продукти през деня, като заместители може да Ви препоръчаме да употребите чаша нискомаслено кисело мляко, грейпфрут, под формата на фреш, парченца ананас, които са сладки и ще намалят желанието за вредни въглехидрати, ядки и сушени плодове, вместо вредните мезета.

Надяваме се да сме Ви били полезни и от тук нататък да намалите или да спрете изцяло употребата на тези вредни за организма ни храни.

Автор: Христина Розова