Топ 5 храни за есента. Да ви е сладко!

Топ 5 храни за есента. Да ви е сладко!
    • Колкото и скучно да ви звучи, зелето е една от топ храни за есента. Не случайно се слави с названието  „север лимон“. Съдържанието на витамин С  в него е по-голямо от това в лимоните и портокалите.  Това не е 100% научно доказано, но несъмнено полезните му свойства са многобройни. Най-популярно в България е бялото зеле. Едни  от причините са: достъпната цена, полезните му свойства и вкусови качества. Съдържанието на калий в него предотвратява задържането на вода в организма, целулозата подобрява перисталтиката на червата, фитонцидите имат бактерицидни лечеби свойства. Е няма  какво да го мислите, това е вашия зеленчук за есента, и не само!

 

    • Фасулът– една толкова традиционна и непретенциозна храна, а толкова полезна. Качествата му са подробно изучавани и е доказано че дори след термична обработка, се запазват 70% от витамините. Една от легендите за фасула, разпространявана още от древни времена е че консумацията му ще ви направи по-умни, по-целеустремени, по-здрави. Е, доколко това е истина незнаем , но си заслужава опитът.

 

    • Червеното  цвекло- витаминна бомба! Този зеленчук набира все по-голяма популярност в страната, въпреки скептицизмът на българския потребител. Полезните му въздействия са многобройни: защитава организма от левкемия, жлъчка, грип , изключително полезен за пречистване на кръвта и подобряване на кръвообръщението, усилва перисталтиката и много други незаменими качества. А освен всички останали полезни въздействия, цвеклото е вашият верен приятел в борбата с излишните килограми.  Съдържа 88% вода и само 44кал в 100гр. Не звучи ли това повече от чудесно?

 

      • И каква есенна трапеза би била без присъствието на „царицата на есента“- тиквата. Този полод/зеленчук(все още се спори по въпроса, към коя категория да се причисли) е един от символите на този сезон. Какъв Хелоуин би било без тикви? И ако оставим настрана символиката, не могат да се пренебрегнат и вкусовите и качества и богатото съдържание на полезни вещества. Консумацията на тиква се препоръчва при  заболявания на черния дроб и жлъчката, болести на стомашно-чревния тракт, намаляване на холестерола. Известна е и като мощен диуретик. Поради тази причина се изполва и в диетичното хранене. След като вече знаете полезните свойстава на тиквата, спокойно можете са се насладите на празника и(Хелоуин).