Футбол – страст, любов и..

Кой е най-гледаният спорт в Европа, а защо не и в целия свят и събира хиляди почитатели по стадионите и още милиарди, затаили дъх пред телевизионния екран, в очакване на победата? С ритъма на кой спорт бият сърцата на милиони, по цялото земно кълбо? Да, приятели, това несъмнено е футболът! Започнал по калните улици на Англия, усъвършенствал се чрез бразилския темперамент, Цар Футбол, днес спокойно може да се нарече Властелинът на всички спортове. Наред с всички незабравими моменти, запечатали се в човешкото съзнание, мигове на радост, тъга и слава, играта на „зеления килим“ ни предоставя и много интересни и дори забавни факти, които малцина знаят. Известно ли ви е например коя е родината на прочутото „Оле-оле“, огласящо стадионите по цял свят, в битката на съвременните гладиатори, даващи всичко от себе си в играта с бяло-черното кълбо?

Футбол - страст, любов и..

Зародил се в Испания, по време на кориди. Този възглас е своеобразна игра на думи, променена от арабското „Аллах,Аллах“.

Малко известен факт също е, че Хулио Иглесиас на младини е бил колега на Икер Касияс на вратата на мадридския гранд Реал.

Английските фенове са едни от най-крайните и жестоки футболни привърженици. Техните буйни прояви например струват на държавни институции около 40 милиона английски лири годишно. Футболист на италианският отбор Асти, от своя страна, едва ли е очаквал да направи доста скъпоструваща археологична находка, след като пропуснал да удари топката, по време на мач от местното първенство и забил обувката си в скелет, заровен под стадиона. На този случай, спокойно би могъл да завиди дори и Индиана Джоунс.

Интересен факт е, че реферът Анди Уейн показал сам на себе си червен картон, за да предотврати пререкание с футболист от единия отбор. Каква саможертва само, не мислите ли? Дузпата, като наказание във футбола, носи името на Джон Пеналти. Той за пръв път предложил да се дава 11 метров наказателен удар заради нарушение, в наказателното поле на един от двата отбора.

Футбол - страст, любов и..

Белгийски рефер, свирил финала на световното първенство през 1930 година пък, бил облечен в смокинг, панталони за голф и вратовръзка на райета. Това се нарича изтънчен начин на обличане, макар и съвсем не на място.

Знаете ли, че в ранните си години, като футболисти, Петер Шмайхел и Икер Касияс изпълнявали ролите на полеви играчи, но един ден и двамата сложили ръкавиците и се превърнали в легенди пред мрежата. Интересен и успешен ход…е, не и за вратарите, чиито места са заели.

Е, приятели и читатели на Списание „VIP“, сами виждате, че футболът може да ни изненада с безброй много интересни и забавни факти и куриози. Това трябва да ни напомни, че в края на деня, след трудностите на терена и живота, винаги има време за усмивка!

Автор: Георги Кърчев

Футбол - страст, любов и..