10 ефективни начина да спрете хълцането

Някои със сигурност ги знаете, но други могат да ви изненадат!

03.04.2016

Всички знаем колко дразнещо може да бъде хълцането. Понякога не можем да го спрем каквото и да опитваме. И все се случва така, че се появява точно в най-неподходящите моменти.

Хълцането всъщност е серия от неволни контракции на диафрагмата, срещащи се по същото време като свиването на ларинкса и блокират входящия въздух. Това може да бъде причинено от редица неща, включително внезапна възбуда или стрес; преяждане или ядене прекалено бързо. Има много различни техники, използвани за спиране на хълцането и някои от тях са по-ефективни от други. От деца знаем, че най-добре е да задържим дъха си за няколко секунди. Но това не винаги помага. Предлагаме Ви и още някои трикове, които можете да пробвате, когато хълцането Ви тормози отново.

 10 ефективни начина да спрете хълцането

1.. Задръжте дъха си

Това си го знаем отдавна, като доказано ефективен метод. Поемете дъх и задръжте за няколко секунди.

2.. Дишайте в хартиена торбичка

За да се повиши въглеродния диоксид, може също да се диша в хартиена торбичка. Този метод работи по подобен начин като предходния, но се увеличава въглеродния диоксид и освен това позволява да се съсредоточите върху торбичката и да забравите за хълцането.

3.. Притиснете гърдите си

Внимателно притиснете гръдния кош, като се фокусирате върху оказване на натиск върху диафрагмата. Алтернативно, това може да бъде постигнато и чрез притискане на коленете към гърдите за няколко секунди.

4.. Бързи глътки вода

Когато поемате малки глътки, хранопроводът претърпява ритмични контракции, които елиминират контракциите на диафрагмата, която предизвика хълцане.

10 ефективни начина да спрете хълцането

Спрете хълцането с пиенето на малки глъдки вода

5.. Сложете пръсти в ушите си

Прилагането на натиск на блуждаещия нерв също може да помогне. Сложете пръсти в ушите си и притискайте (не много силно), едновременно отпивайте малки глътки вода от сламка. Това ще помогне на диафрагмата да се отпусне.

А ето как да предотвратите появата на хълцане:

1.. Яжте бавно

2.. Не преяждайте

3.. Пийте газираните напитки бавно

А на Вас, кой метод Ви помага най-добре при хълцане? Споделете в коментарите по-долу или в нашата фейсбук страница.

 

Източник: lifehack.org

Етикети:

За автора

Виолета Петрова

Здравейте. Аз съм Виолета Петрова, съосновател на Списание VIP. Основните теми, по които пиша в списанието са в областта на личностното развитие, бизнеса и материали за интересни новини, на които попадам. За мен списанието не е работа. То е хоби, любов, семейство. Най-важното е да сме винаги иновативни, позитивни и упорити.