10 истини за любовта, които често забравяме

Припомнете си ги!

06.05.2015

“Любовта дълго търпи и е милостива; любовта не завижда; любовта не се превъзнася, не се гордее, не безобразничи, не търси своето, не се раздразнява, не държи сметка за зло, не се радва на неправдата, а се радва заедно с истината, всичко премълчава, на всичко хваща вяра, на всичко се надява, всичко търпи.”

Този цитат е може би най-известният за любовта, цитиран от Евангелието. За повечето от нас се оказва трудно да прилагаме този вид любов на практика. В по-голямата част от времето, сме загубени във фантазиите си за любов.

Представяме си любовта като прилив на чувства, който продължава вечно. Представяме си намирането на единствения – идеалният човек, който ни допълва по всеки възможен начин и който отговаря на всяка наша нужда. Единственият проблем с тази визия е, че това е лъжа. Неизбежно нашите романтични идеали за любовта ни оставят с нереалистични очаквания за всеки партньор.

Нека си припомним 10 истини за любовта, които често забравяме

1. Любовта е избор – сами сме избрали човека до себе си, сами сме създали връзката си с него, сами сме изградили отношенията на любов и уважение помежду си.

2. Любовта не е увлечение – твърде често бъркаме любовта с това, което всъщност е увлечение. Онзи прилив на чувства, който обикновено граничи с мания. Любовта не е вманиачено чувство. Любовта не води до чувство за собственост. Любовта е устойчива емоция.

Вижте още: Нездравословните връзки

3. Любовта отнема време – любовта изисква доверие, изисква да познаваме другия човек – характер, интереси, убеждения, поведение. А всичко това отнема време…

4. Любовта изисква търпение – не можем да обичаме друг човек, освен ако не се научим да бъдем търпеливи със себе си, с него и с нещата, които тепърва ще се случват с нас. Търпението е една твърде рядко срещана стока в ерата на незабавното удовлетворение.

5. Любовта изисква доста работа – любовта е действие. Любовта изисква усилия и упорита работа, за да бъде напълно осъществена. Любовта изисква двама души еднакво работещи за нея.

10 истини за любовта, които често забравяме

Снимка: pixabay

6. Любовта е доброта – любовта не трябва да боли. Истинската любов е, когато някой ни третира с доброта и уважение, дори когато има проблеми, дори когато той/тя е ядосан.

7. Любовта не е егоистична – когато обичаме друг човек, ставаме по-големи от себе си. Ние вече не сме егоцентрични. Нашият кръг от грижи се разширява, за да включи и нашия любим човек. Когато обичаме, нашата способност за емпатия, състрадание и грижа нараства.

Вижте още: Пътуването е най-добрият начин да се опознаете

8. Любовта никога не е перфектна – всички имаме идеали, свързани с любовта и взаимоотношенията. Имаме тази романтична фантазия, че когато най-накрая срещнем точния човек, всичко ще си дойде на мястото. Но любовта не е само съдбоносен дар, тя е нещо, за което трябва да се трудиш всеки ден. Също както мравките упорито и системно всеки ден градят мравуняците си.

9. Любовта е ангажимент – истинската любов изисква от двете страни да работят за нея отдадено. Винаги ще има други примамливи възможности и атрактивни хора някъде там извън нашата връзка. Истинската любов се случва, когато двама души са наистина готови да се ангажират един с друг.

10. Любовта към себе си е предпоставка за обич и към някой друг – можем да раздаваме само това, което ние самите вече притежаваме. Можем да почувстваме любов към друг човек, когато обичаме себе си изцяло. Когато погледнем към някой друг с надеждата да ни осигури всичко, което сами не можем да дадем на себе си, си създаваме неоправдани очаквания. Прилагаме огромно количество натиск върху нашия партньор и несъзнателно саботираме отношения си.

Етикети:

За автора

Виолета Петрова

Здравейте. Аз съм Виолета Петрова, съосновател на Списание VIP. Основните теми, по които пиша в списанието са в областта на личностното развитие, бизнеса и материали за интересни новини, на които попадам. За мен списанието не е работа. То е хоби, любов, семейство. Най-важното е да сме винаги иновативни, позитивни и упорити.