10 начина да постигнете “mensch” същност

Част от изкуството да очароваш на Гай Кавазаки

03.12.2014

Една от най-удивителните способности на думите от различните езици, е как те могат безпроблемно да се смесят с думи и значения от други езици. Такъв пример е немската дума “mensch”, която в американския английски е навлязла със значението “добър човек”. Всъщност думата има юдейски корени и надхвърля значението, което и е предадено. Ако сте mensch значи сте честен, почтен, любезен и прозрачен, без значение дали някой ще оцени делата ви или ще ви похвали.

В книгата си “Изкуството да очароваш” Гай Кавазаки изказва своята интерпретация на значението на думата, както и 10 начина да постигнете “mensch” същност (по книгата на Бруна Мартинуци)

1. Винаги действайте честно

2. Към хората, които са се отнесли с вас несправедливо, подхождайте с човечност

3. Изпълнявайте неизпълнените си обещания

4. Помагайте и на тези, които не могат да ви бъдат от полза по никакъв начин

10 начина да постигнете "mensch" същност

Преди всичко бъдете хора

5. Когато нещо се обърка, потиснете обвиненията и се попитайте “Каква поука можем да извадим от това?”

6. Наемайте на работа хора, които са толкова умни, колкото вас или са дори по-умни, и им давайте възможности за растеж

7. Не прекъсвайте хората; не пренебрегвайте това, което те казват; не се впускайте да давате съвети; и не сменяйте темата. Позволете на хората да получат своите моменти.

8. Във всичко, което правите – на първо място – не вредете никому

9. Не бързайте да застреляте прибързано идеите на другите

10. Споделяйте опита, оценката си и най-добрите си практики с останалите

Преди всичко бъдете хора; бъдете съпричастни към чуждото нещастие и болка; радвайте се на чуждото щастие; не завиждайте на другите и на успехите им; гонете своите цели и мечти. Човекът е човек, когато общува и живее пълноценно с другите!

“Трябва да даваме толкова, колкото и получаваме, с радост, бързо и без колебание; тъй като в това, да притискаме придобитото към гърдите си до побеляване на кокалчетата, няма нищо велико.”

– Сенека

 

Източник: “Изкуството да очароваш”, Гай Кавазаки, С., 2012

Етикети:

За автора

Виолета Петрова

Здравейте. Аз съм Виолета Петрова, съосновател на Списание VIP. Основните теми, по които пиша в списанието са в областта на личностното развитие, бизнеса и материали за интересни новини, на които попадам. За мен списанието не е работа. То е хоби, любов, семейство. Най-важното е да сме винаги иновативни, позитивни и упорити.