10 причини да мразим зимата

Има и още...

02.01.2018

Зимата е способна да направи толкова хора нещастни, колкото и самата войната. Нека погледнем извън розовите очила и стереотипите и да видим истината в очите: зимата е кофти и причинява депресия в повечето от нас. И на тезата, че за да можем да се насладим на лятото трябва да усетим и зимата, е пълна глупост.

Ето моите 10 причини да мразим зимата:

Хората стават по-студени – къде са най-топлите и гостоприемни хора по света? Обикновено за такива се считат кубинците, италианците, испанците и повечето южни народи. Студеното време прави хората по-студени, дръпнати и дори жестоки. Защото на първо място е желанието да оцелееш. Освен това липсва ендорфинът, който идва от слънцето.

Дните стават все по-къси – докато се е светнало, вече се стъмнило. Кой обича да живее в тъмнина?

Край на дългите разходки – ходенето пеша е полезно, както за физиката така и за психиката. Дългите разходките са на практика невъзможни по време на зимния сезон.

По-малко стоене навън – по време на зимния сезон има голяма вероятност да се почувстваме под домашен арест. С право да ходим на работа, за да сменяме атмосфера. И ако сме късметлии може да се отбием до някое кафене или мол, където изкуствената светлина да дразни очите ни.

10 причини да мразим зимата

През зимата драстично намаляваме излизанията на вън

По-малко цвят – не знам кой е измислил легендата за снежнобялата приказка и кой все още и се връзва, ама тази теория отдавна е много, ама много демоде. Едва ли ви е приятно да поглеждате навън и да виждате само бяло и сиво с тук-там малко черно. Човек има нужда от различни цветове, като зелено, червено, оранжево и жълто – каквито ни ги предоставят другите сезони.

Истерията около празниците – празниците, любимото време, в което от всякъде ти напомнят, че трябва да си щастлив и доволен и да си си направил украса, и да си сготвил и сармите и баницата. Празниците са особено време, в което олеква като психиката така и джоба ти и то с почти еднаква скорост. Като прибавим към това и неловките срещи с роднини и купища излишни подаръци накрая всичко идва прекалено много.

Излишните килограми – да, те вървят в едно заедно с празниците. Защото нашите традиции са такива, че ако софрата не е пълна значи това не е никакъв празник. Пък и неловкото мълчание по време на вечерите обикновено се запълва с дъвчене на пържоли.

Скъпо е – само две думи са необходими тук и това са ток и парно. Който не ги е плащал, той не знае колко здраво ни удрят в портфейла.

10 причини да мразим зимата

През зимата харчим най-много пари

Сезонът на гриповете – от течащия нос до бронхит, всичко това има по-голям шанс да ти се случи през зимата. И ще си късметлия ако поне веднъж не си посетил личния доктор.

Сезонът на най-голямата депресия – учени са установили, че най-голяма депресия хваща хората през периода от 15 до 20 януари. Това е напълно разбираемо. Как няма да се депресиран, като си напълнял, без пари и разбита психика.

Зимните спортове са недостъпни – и ако бързате да дадете тезата за зимните спортове и тя много бързо ще отпадне. Първо не са за всички хора чисто физически и второ, екипировката за тях е много скъпа.

Мога да продължа списъка си до безкрайност. Да знам, за идеята да се търси красивото в нещата, но просто при зимата то няма такова. Неслучайно си казваме “честита пролет“, а не “честита зима”.

Е, вие какво мислите приятели? Кой е любимият ви сезон?

Гост автор: Гергана Георгиева

Етикети:

За автора

Списание VIP

  • Петя

    Много негативно виждане. Скъпа авторке, защо не погледнеш по-позитивно на живота?

  • Зимата не е лоша… Каминка, вино и хубава компания 🙂