10 причини да започнете да се храните с домати

27.09.2013

10 причини да започнете да се храните с домати

Доматите са вкусни, сладки и сочни. Всеки знае, че са добри, нали? Да, разбира се. Но знаете ли конкретно защо са здравословна храна? Те съдържат много витамин C, но това не е всичко! Има няколко причини, за да спрете в местния пазар и да изберете няколко домата. Нека да погледнем какво прави доматът отличен здравословен избор.

Снабден с витамини и минерали.

Една чаша доматен сок или 150 грама сурови, червени и узрели домати са добър източник на витамини А, В6, С, К, калий и фолиева киселина. Доматите са с ниско съдържание на наситени мазнини, калории, натрий и холестерол. Те осигуряват ниацин, тиамин, фосфор, магнезий и мед,  които са необходими за здравето. Една порция от домати дава два грама фибри, което е 8% от дневната препоръчителна стойност. Относително високо съдържание на вода ги прави  отличен хидратиращ и отслабващ продукт. Като цяло яденето на много плодове и зеленчуци, включително домати, предлага защита срещу висок холестерол, високо кръвно налягане, сърдечни заболявания и инсулти.

10 причини да започнете да се храните с домати

Да направи кожата ви да изглежда страхотно – Ликопенът в доматите също прави кожата по-малко чувствителна към UV светлинна щета, която е водеща причина за бръчки и фини линии.

Изгражда силни кости – Калциите и витамин K в доматите са на много добро ниво за ремонт и укрепване на костите. Липса на ликопен в диетата на много жени се свързва с остеопороза. Ликопенът е доказателство за подобряване на костната маса, затова яденето на домати е чудесен начин да се бори с остеопорозата.

Естествен борец срещу ​рака – Ликопен може да намали риска от различни ракови заболявания, включително на устата, гърлото, стомаха, дебелото черво, на ректума, на простатата и рак на яйчниците. Антиоксидантите, витамините A и C намерени в доматите се борят със свободните радикали, които могат да увредят клетките и предизвикват рак.

10 причини да започнете да се храните с домати

Балансира кръвната захар – Доматите са чудесен източник на хром, който помага за регулиране на кръвната захар.

Подобряване на зрението–  Доматите са пълни с витамин A и могат да подобрят зрението Ви Също така и да се предотвратят нощната слепота. Скорошно проучване показва, че консумацията на домати може да помогне за намаляване на риска от дегенерация на макулата, тежко и необратимо заболяване на очите.

Правят косата Ви да изглежда по-добре – Повтаряме, че съдържанието на витамин A, не само помага на зрението Ви, но и прави косата лъскава и здрава. Всъщност доматите не могат да помогнат срещу рядка и капеща коса, но  ще направят я направят да изглежда по-добре.

Предотвратяване на камъни в бъбреците и камъни в жлъчката – Многобройни проучвания показват, че камъни в бъбреците и  жлъчката са по-малко вероятно да се образуват при хора, които ядат домати без семки.

10 причини да започнете да се храните с доматиНамаляване на хронична болка –  Ако сте един от хората, които се занимават с лека до умерена хронична болка, като артрит и болки в гърба, доматите могат да действат като болкоуспокояващо. Доматите са богати на каротеноиди и биофлавоноиди, които са известни като ротивовъзпалителни агенти.

Доматите са чудесно средство в борбата с килограмите – Ако сте на здравословна диета и план за тренировка, то въведете доматите в ежедневната си храна. Те са много лека закуска и може да се Доматите съдържат много фибри и вода, те са това, което диетолозите препоръчват при една диета.

Автор: Христина Розова

Етикети:

За автора

Иван Караиванов

Привет приятели! Аз съм Иван, създател на списание VIP. Започнахме на майтап, а сега проектът е повече от сериозен. Всички от VIP семейството се стремим в едно, единствено нещо: да даваме най-добрите статии за бизнес съвети, маркетинг, IT съвети, лично развитие и психология. Да не забравяме, че не може и без да се забавляваме и сме Ви приготвили интригуващи и забавни статии в областите на модата, спорта, киното и музиката. Стремим се да накараме хората да прогресират и никога да не спират да се самоусъвършенстват. Това е ключовият фактор към успеха. Също така е важно да кажа, че всеки може да се включи в тази инициатива, стига да има желание към прогрес. Не забравяйте, че сте на един клик разстояние от самоусъвършенстването