10-те най-бляскави сгради в света

23.03.2014

Нашата планета е препълнена с красиви сгради и този списък на Топ 10 от тях  е само една малка част от бляскавите постройки, които съществуват. Всъщност, преди сто години, избирайки най-красивите и бляскави сгради в света беше много по-лесно. Например,Таж махал, Света София, La Sagrada Familia и т.н. но в днешно време, това е много по-сложно, тъй като архитектите ни изумяват с все по-нови и нестандартни строежи всеки ден.

По-долу са показани само 10 от най-бляскавите сгради в света.

Не забравяйте, че има още много други, та дори и по-бляскави от тези..

10. Ротердам

Един от най-известните холандски архитекти Рем Колхаас, завърши най-голямата сграда на нацията в Холандия  и тя е една от най-големите в Европа. Сградата е замислена като вертикален град: в три взаимосвързани кули със смесено предназначение са разположени офиси, апартаменти, хотел, конферентни зали, магазини, ресторанти и кафенета.

Екзотична сграда в Ротердам

9. International Airport Terminal Shenzhen

Италианските архитекти Масимилиано и Дориана Фуксас са проектирали терминал 3 в интернационалното летище Шенген в Китай. Сградата е поразителна не само с размерите си, но също така и с футуристичния си дизайн: дневна светлина ефектно прониква в полупрозрачната фасадата на интериора.

10-те най-бляскави сгради в света - Airport Terminal Shenzhen

8. Statoil’s Norway HQ

Проектирана от няколко архитекти, иновативната и спечелила наградата “Statoil Headquarters’ , сградата е създадена на мястото на бившето летище Oslo в Fornebu. Тя се намира в покрайнините на града, като бързо се трансформира в един динамичен нов бизнес център.

Statoil’s Norway е една от 10-те най-бляскави и екзотични сгради в света

7. Център Гейдар Алиев

Центърът е проектиран от иракско-британския архитект Заха Хадид, като той е проектиран да бъде основната сграда за културни програми в страната, изразявайки чувствителността на азерската култура. Всички функции на центъра, заедно с входа, са представени от гънки в една непрекъсната повърхност.

Център Гейдар Алиев е една от най-екзотичните сгради в света

6. La Trobe –  институт за молекулярна наука

Проектиран от Lyons Architecture, институтът за молекулярна наука Trobe е шестетажна сграда с шестоъгълни прозорци, простиращи се през предната и задната фасади. Това е нова сграда на университета Bundoora Campus La Trobe  в Мелбърн, Австралия.

La Trobe е една от най-екзотичните сгради в света

Етикети:

За автора

Списание VIP