10 умения, които ще ви се отплатят многократно

Заслужава си да вложите време, за да ги усвоите

22.06.2015

Казват, че най-добрите неща в живота са безплатни, но това не означава, че няма да отнеме време, пот и постоянство, за да ги придобиете. Това е валидно с пълна сила и когато става дума за усвояване на важни житейски умения. В опита си да установят кои умения си струват и в кои трябва да вложим времето и усилията си, в сайта Quora се поставя въпроса „Кои са най-трудните и най-полезните умения?“.

10 умения, които ще ви се отплатят многократно – най-добрите предложения от читателите на Quora

1. Слушане

Съзнанието на повечето хора е толкова заето от ежедневните задачи, че няма „свободно място“ да изслуша събеседниците си. А слушането е важно, по-важно от говоренето и действието. Инвестирайте време и усилия за да подобрите уменията си на слушател. Вложените ресурси ще ви се възвърнат многократно.

2. Да знаеш кога да замълчиш и да го направиш

Слушането и говоренето вървят ръка за ръка и затова на втора позиция се нарежда умението да млъкнеш, когато трябва. Това умение може да ви спести много, наистина много неприятности. Трудно е за усвояване, но си заслужава на 100% да се опитате да го усвоите.

3. Съпричастност

„Може да бъдете най-дисциплинираните, брилянтните, а дори и най-богатите хора в света, но ако не ви е грижа за другите хора, тогава вие сте нищо друго освен един социопат.“ – пишат в Quora.

4. Управление на времето

Ефективното управление на времето е едно от най-високо ценените умения. Въпреки, че няма един правилен начин, важно е да намерите система, която работи за вас самите и да се придържате към нея.

5. Умението да се наспиваш добре

Многобройни проучвания през годините доказват, че вземането на правилната доза сън, носи изключителни ползи за физическото и психическото здраве. А в здравето си трябва да инвестирате сериозно!

10 умения, които ще ви се отплатят многократно

Снимка: pixabay

6. Позитивни разговори с вътрешното си Аз

Може би звучи странно, но това е едно умение, което много малко хора някога са се опитвали да усвоят, а носи изключителни ползи. Ако вие сами не вярвате в себе си, не се мотивирате и нахъсвате, кой друг би го направил?

Вижте още: Повярвайте в себе си

7. Последователност

Много хора спират да работят усилено, когато достигнат някакъв успех. Но за да се задържиш на този малък връх и да достигнеш още по-високи, е необходимо постоянно да се усъвършенстваш.

8. Да поискаш помощ, когато е нужно

Скорошно проучване проведено от Harvard Business School показва, че когато поискаш съвет от специалист, е по-вероятно да спечелиш този човек за съмишленик и партньор. Искането на помощ или съвет не е слабост, а огромна сила, която може да ви помогне да достигнете високи върхове.

9. Гледай своята си работа

Изкушаващо е винаги да поглеждаш в чуждата паничка, но по-добре е да се откажете от това веднъж завинаги. Гледайки другите вместо себе си, губите време и ресурси в безполезни дейности.

10. Овладяване на мислите

За да правите това, което искате да правите и да постигате това, което искате да постигнете, трябва съзнателно да насочите мислите си в правилната посока. Предизвикателството е в това, че ние сме продукт на досегашния си опит и всички наши мисли и действия са продиктувани от миналия събития. Овладявайки мислите си, имате шанса са промените изцяло начина, по който протича живота ви.

Етикети:

За автора

Виолета Петрова

Здравейте. Аз съм Виолета Петрова, съосновател на Списание VIP. Основните теми, по които пиша в списанието са в областта на личностното развитие, бизнеса и материали за интересни новини, на които попадам. За мен списанието не е работа. То е хоби, любов, семейство. Най-важното е да сме винаги иновативни, позитивни и упорити.