10 знака, че сте добри ученици

Научавате ли нови неща лесно и бързо?

24.05.2015

Ако някой ви каже, че няма какво повече да научи, значи живее в пълна заблуда. Човек се учи докато е жив. Толкова много пъти сме го чували и почувствали лично. Винаги има какво ново да усвоиш, дори да е нещо съвсем дребно. Нали затова е сладък животът, защото винаги имаш какво ново да изпиташ, да преживееш, да усетиш…

Някои хора много по-добре от други научават уроците, които получават. Това е валидно за всички области на живота. Независимо дали сте ученик, студент, чиновник или се занимавате със собствен бизнес.

Но защо някои хора са по-добри в ученето от други? Ето как да разберете дали сте от типа на бързо учащите се хора.

10 знака показващи, че сте добри ученици

1. Не се притеснявате да си признаете, че не знаете

Хората, които умеят бързо да се учат приемат, че не знаят всичко. Те не се свенят да задават въпроси, любопитни са да знаят повече и винаги са готови да научат нещо ново.

2. Използвате принципа на Парето

Според Вилфредо Парето получавате 80% от резултата, благодарение на 20% от усилията си. Бързо учащите се възползват от този принцип, като се съсредоточават върху основните и най-използваните елементи в серия от трудни тестове.

3. Успявате да си представяте нещата

Хората, които бързо се учат, обикновено имат способността да си представят нещата, да ги визуализират. Това е основна стъпка към бързото запомняне. Когато трябва да се сетите за нещо, по-лесно е да си го припомните, когато в съзнанието ви излиза неговия образ.

Вижте още: Навиците са супер важни!

4. Опростявате нещата

Много велики умове като Томас Едисон, Хенри Форд и дори Стив Джобс търсят начини за справяне с предизвикателствата, с прости решения.

5. Умеете да избирате селективно

Този тип хора не се затормозяват с всякакъв вид информация. Те внимателно подбират какво да прочетат, на какво да обърнат внимание и какво да запомнят.

6. Можете да използвате закона на Паркинсон

Докато принципът на Парето означава рационализиране, за да извлечете повече от времето си, законът на Паркинсон означава, че можете да ограничите времето си за обучение, за да получите само най-важните неща.

10 знака, че сте добри ученици

Ограничите времето си за обучение, за да получите само най-важните неща

7. Знаете кога да спрете

Бързо учащите знаят кога да спрат и да си кажат стоп. Ако нещо не върви по-добре е да се оттеглите.

8. Разбирате, че много въпроси нямат отговори

Не всеки въпрос има отговор, не всеки проблем има решение. Колкото по-рано се осъзнае това, толкова по-добре.

Вижте още: Учете се от грешките си

9. Позитивни сте

Добрите ученици никога не показват негативно отношение към процеса на учене. Отношението към самия процес е 70% от запомнянето.

10. Търсите мнението на специалистите

Добрите ученици знаят, че има хора, които са по-добри от самите тях и не се притесняват да им зададат въпроси. Все пак най-добре се учи от ръцете на майстора!

Етикети:

За автора

Виолета Петрова

Здравейте. Аз съм Виолета Петрова, съосновател на Списание VIP. Основните теми, по които пиша в списанието са в областта на личностното развитие, бизнеса и материали за интересни новини, на които попадам. За мен списанието не е работа. То е хоби, любов, семейство. Най-важното е да сме винаги иновативни, позитивни и упорити.