11 Основни принципа при UI/UX дизайна

Ако всеки прилага тези 11 основни принципа, със сигурност ще направи нещо красиво!

27.05.2014

Както всяко нещо и дизайна си има принципи. Ако ги използваме правилно, то определено резултатът ще е много добър.

Замисляли ли сте се каква е нашата цел като дизайнери?

Тя е много проста, но и много важна! Целта ни е да достигнем до потребителите чрез потребителското изживяване.

Ако имаме добър User experience, то нашият продукт:

– Лесно се използва;

– Високо качество;

– Удобен интерфейс;

– Висока ефективност;

– Удовлетворяване на потребителя;

Ако продуктът притежава тези предимства, то потребителя ще поиска да го има!

Вижте още Ръководство за UX Design или как да въздействаме на потребителите

Трябва да умеем да влизаме под кожата на хората, за да удовлетворяваме техните нужди.

Какво е UI и UX?

Тези две понятия се бъркат доста често. Запомнете, че:

UX = съдържание;

UI = инструментът, над който имаме силата да работим.

Основни принципа при UI/UX дизайна

UX не е UI. Те са две различни понятия!

Нашата цел е да изпитаме по-голям user experience,  когато използваме даден софтуерен продукт.

11 Основни принципа на UI/UX дизайна

– Не ме карайте да мисля! Не карайте потребителя да мисли и да се озадачава, когато използва програмата ви! Направете го лесно и функционално!

Принципа на метафората – Метафората е една от основните характеристики на графичния интерфейс. Тя може да преобрази нещо абстрактно в нещо конкретно. Метафората създава близост. Също така отключва емоция. Привлича вниманието на потребителя, което е нашата цел! Тя може да мотивира юзъра към някакво действие!

Мисловен модел на поведение на потребителя – всеки от нас има модел на поведение за това, как нещата работят. Дали нещо е истина или не?

– Контрол – системата да бъде контролирана от потребителя и да му дава възможност да знае какво ще се случи, ако изпълни дадена команда, и да има възможност да я прекъсне.

Вижте още: Основни принципи и процеси на Lean UX

– Директна манипулация – накарайте потребителите да чувстват, че те контролират обектите.

– Обратна връзка и комуникация – системата трябва да ни връща feedback за дадено действие най-късно до 2 секунди.  Ако нещо се случва трябва да има индикатор, който показва действие.

– Хомогенност на  интерфейса – трябва да си създадем собствена палитра от UI елементи. Хубаво е да се възползваме от вече потвърдените поведения/принципи на потребителя.

– Опрощаване – софтуерният интерфейс трябва да предоставя на потребителя възможност да не допуска фатален край с един клик. Добрият дизайн помага на хората да НЕ допускат грешки.

– Естетика или ползваемост – трябва да спазваме и двете! Дизайнът може да е и красив и ползваем! Ние като дизайнери на потребителски интерфейс трябва да следваме и двата принципа! Никога не трябва да пренебрегваме някой от тях.

Вижте кои са най-основните принципа при UI/UX дизайна

Основни принципа при UI/UX дизайна

– Яснота – съдържанието трябва да е представено ясно, бързо и точно!

– Оставете нещата прости! Практиката е доказала, че човек предпочита по-прости неща. Уредите с по-малко функции и простите дизайни. Нещата, които ще се свършат бързо без да те карат да мислиш. По-лесно е да добавиш нещо в дизайна, отколкото да го извадиш.

Добрият потребителски интерфейс е невидим! 

Етикети:

За автора

Иван Караиванов

Привет приятели! Аз съм Иван, създател на списание VIP. Започнахме на майтап, а сега проектът е повече от сериозен. Всички от VIP семейството се стремим в едно, единствено нещо: да даваме най-добрите статии за бизнес съвети, маркетинг, IT съвети, лично развитие и психология. Да не забравяме, че не може и без да се забавляваме и сме Ви приготвили интригуващи и забавни статии в областите на модата, спорта, киното и музиката. Стремим се да накараме хората да прогресират и никога да не спират да се самоусъвършенстват. Това е ключовият фактор към успеха. Също така е важно да кажа, че всеки може да се включи в тази инициатива, стига да има желание към прогрес. Не забравяйте, че сте на един клик разстояние от самоусъвършенстването