12 бизнес етикета за успешна кариера

От това как да представите себе си до това какво да поръчате в ресторанта

21.10.2013

Бизнес етикетите и това как трябва да се държим в дадена ситуация са много важни за хората, които имат амбиции да се развиват в най-големите и дълбоки бизнес среди. Това са етикети, които могат да ви отворят безброй врати, както и да ги затворят завинаги.

Представяме ви 12 бизнес етикета, които всеки професионалист трябва да знае по пътя си към успешната кариера

От това как да представите себе си до това какво да поръчате в ресторанта. Това са социални правила, които трябва да знаете, когато създавате връзка с някой.

Вижте още: За да бъдеш успешен – не бъди зад бюрото!

Винаги казвайте пълното си име – в бизнес ситуации винаги трябва да казвате пълното си име, но не забравяйте да разберете как събеседника Ви иска да бъде наричан.

Ако името ви е твърде дълго трябва да намерите начин да го съкратите. Един от начините е да бъде написано на визитната Ви картичка, която ще дадете на събеседника си.

Винаги се изправяйте, когато се запознавате с някой – изправянето ви помага да установите присъствието си. Ако не се изправите помагате на другите да ви игнорират по-лесно. Ако ви хванат неподготвени и нямате възможност да се изправите, то трябва да се наведете леко напред и да покажете, че бихте се изправили ако имахте възможност.

Кажете „благодаря“ един или два пъти по време на разговор – трябва да благодарите един или два пъти по време на разговор, в противен случай рискувате да намалите въздействието на тази дума и да представите себе си, като безпомощни и нуждаещи се.

12 бизнес етикета за успешна бизнес кариера

Кажете „благодаря“ един или два пъти по време на разговор

Изпратете бележки с „благодаря“ към всички участници – трябва да изпратите бележки с „благодаря“  в рамките на 24 часа, както е и необходимо да го изпратите на всеки един участник поотделно.

Никога не дърпайте стола на някого – нормално е да държите отворена вратата за гостите си, но не трябва да се позовавате на стария етикет, че трябва да издърпвате стола на дамите. В бизнес средите трябва да изоставите тези стари етикети и да забравите за тях.

“Както мъжете, така и жените могат да изтеглят собствените си столове.”

Не кръстосвайте краката си – както мъжете, така и жените го правят, но това може да бъде разсейващо и дори твърде секси за професионалната настройка.

“В крайна сметка не е здравословно за вашето кръвоносно обръщение да кръстосвате краката си, защото увеличава натиска върху вените си.”

Дръжте пръстите си заедно, когато посочите нещо – посочвайте с отворена длан, и дръжте пръстите си заедно. Ако посочите някого с показалеца си, това изглежда агресивно. Жените да обърнат повече внимание на показалеца, защото имат по-голяма склонност да го използват, отколкото мъжете.

Вижте още: 5 стъпки по стълбата на професионалния успех

Не мърдайте посудата си – “Ти не си сервитьор. Нека персонала си върши работата.”

Никога не питайте за „кутия за вкъщи“ – “Вие сте там по бизнес, а не за остатъците”.  “Кучешките чанти са добре за семейните вечери, но не и по време на професионални поводи”.

Балансирайте вечерята с госта Ви – това означава, че ако вашите гости поръчат предястие или десерт, трябва да последват примера им.

“Вие не искате да накарате вашия гост да се чувстват неудобно, като го оставите да вечеря сам, нали?“

12 бизнес, които всеки професионалист трябва да знае

Винаги балансирайте вечерята според обстоятелствата

 

Ако гостът ви има претенции към храната, обмислете ресторанта, преди да поръчате – повечето хора не налагат своя хранителен избор на другите. Въпреки това, често можете да прецените какво да поръчате по вида на ресторанта, който тя е избрала.

Например, ако шефът ви е вегетарианец, но е избрал да се срещнете в стек хаус, това означава, че няма да го обидите ако си поръчате пържола.

Домакинът трябва да плати – ако вие сте отправили поканата за бизнес вечеря, то Вие трябва да поемете разноските. Не може да накарате гостът ви да плати или още по – грозната ситуация да си разделите сметката. Това не показва професионализъм и добри бизнес етикети. Ако все пак гостът твърдо настоява, че иска да плати сметката не водете спорове с него и го оставете да го направи. Така ще имате повод за втора вечеря, където да се реванширате.

Етикети:

За автора

Иван Караиванов

Привет приятели! Аз съм Иван, създател на списание VIP. Започнахме на майтап, а сега проектът е повече от сериозен. Всички от VIP семейството се стремим в едно, единствено нещо: да даваме най-добрите статии за бизнес съвети, маркетинг, IT съвети, лично развитие и психология. Да не забравяме, че не може и без да се забавляваме и сме Ви приготвили интригуващи и забавни статии в областите на модата, спорта, киното и музиката. Стремим се да накараме хората да прогресират и никога да не спират да се самоусъвършенстват. Това е ключовият фактор към успеха. Също така е важно да кажа, че всеки може да се включи в тази инициатива, стига да има желание към прогрес. Не забравяйте, че сте на един клик разстояние от самоусъвършенстването