14 точки за тотално управление на качеството

Уилям Деминг

07.11.2014

Уилям Едуардс Деминг беше преуспяващ консултант по цял свят в продължение на повече от четиридесет години. Сред неговите клиенти са били производствени, телефонни, железопътни и транспортни компании, маркетолози, методолози на преброяване на населението, болници, юридически фирми, държавни агенции и други.

Д.ик.н. Деминг е автор на няколко книги и на 171 доклади. Философията му и теорията за управление на качеството са библии за всеки в управленската сфера.

14 точки за тотално управление на качеството от Уилям Деминг

Основната концепция за прилагане на тотално управление на качеството, е набор от практики за управление, които помагат на компаниите да повишават тяхното качество и производителност. В продължение на дълги години Деминг е наблюдавал процесите в разнообразни по дейност компании и е извлякъл основните ноу-хоу в управлението. Въз основа на опита от приложение на идеите за тотално качеството в Япония, през 70-те години на ХХ век, Деминг формулира концепция за тотално управление на качеството в 14 точки.

14 точки за тотално управление на качеството

1. Поставете си като постоянна цел подобряването на продуктите и услугите.

2. Възприемете новата философия за управление на качеството.

3.. Откажете се от зависимостта за проверка за постигнатото качество.

4. Прекратете практиката на търсене на доставчик с най-ниски цени за сметка на партньорство с постоянни доставчици.

5. Усъвършенствайте постоянно всяка дейност във фирмата, за да подобрите качеството и производителността и по този начин да намалите трайно разходите.

6. Организирайте професионални обучения на персонала.

7. Установете надзор с цел да помогнете на хората да работят по-добре.

8. Изгонете страха, така че всеки да може да работи ефективно.

9. Разрушете бариерите между подразделенията.

10. Премахнете количествените квоти за производителност.

11. Откажете се от стандартите за работа, които предписват високи дневни норми. Заменете ги с помощ и ефективен контрол.

12. Премахнете бариерите, които отнемат правото на работника да се гордее с добре свършената работа.

13. Разработете програми за обучение и усъвършенстване на всеки.

14. Въвлечете всеки от фирмата да работи екипно за постигане на новите цели.

Благодарение на Уилям Деминг от 90-те години на ХХ век до сега, понятия като “тотално качество”, “обслужване на потребителите” и “екипна работа” заеха постоянно място в речника на ръководителите на компании от различни производства.

Вижте още: 10 съвета за успех от днешните най-успели жени

Етикети:

За автора

Виолета Петрова

Здравейте. Аз съм Виолета Петрова, съосновател на Списание VIP. Основните теми, по които пиша в списанието са в областта на личностното развитие, бизнеса и материали за интересни новини, на които попадам. За мен списанието не е работа. То е хоби, любов, семейство. Най-важното е да сме винаги иновативни, позитивни и упорити.