15 невероятни факти за България

Факти, които трябва да ни карат да сме горди българи!

14.12.2013

Може положението в България в момента да не е никак розово и да сме в поредната криза, но тези факти няма как да бъдат забравени и според мен трябва по-често да си ги припомняме. По този начин обществото ще се мотивира. Може да сме малка държава, но сме направили много за света!

Представяме Ви 15 невероятни факти за България, които ни карат да се гордеем, че сме българи!

15. България е една от най-старите Европейски държави, която също така никога не е променяла името си!

14. Според проучвания България е на трето място след Гърция и Италия по археологически забележителности в Европа.

13. Признаването на автокефалната българска патриаршия от Цариградската патриаршия през 927 AD прави българската православна църква най-старата славянска автокефална православна църква в света.

12. През 716 година след Христа, България спасява Европа от ислямизация. 716 година след Христа, българите под ръководството на Хан Тервел спират арабското нашествие пред вратите на Константинопол, като помагат на Византийската империя да се справи с опасността. В жизненоважна битка през 718 година след Христа, българската кавалерия побеждава над 60 000 хилядна арабска армия и спасява Европа от заплахата. От тогава много хроники наричат Тервел – „спасителят на Европа“.

11. Българите  са първите хора, които използват кирилицата, веднага след нейното създаване през IX век.

10. След присъединяването на България към Европейския съюз на 1 януари 2007 година, кирилицата става третият официален език в Европа.

15 факти за България, с които всеки българин трябва да се гордее

Българската армия е единствената сила в света, която никога не е губила флаг

9. Българската армия е единствената сила в света, която никога не е губила флаг, въпреки факта, че е участвала във всяка една важна война.

8. Първото самолетно бомбардиране е направено от българските въздушни сили по време на балканската война през 16 октомври 1912 година.

7. Райна Касабова е първата жена, участвала във въздушна мисия осъществена през 30 октомври 1912 година.

6. Първият борец в света, с 1500 победи и 2 загуби, е българинът Дан Колов.

5. Първия цифров часовник за ръка е разработен от българина Петър Петров.

4. Първият компютър е дело на българина Джон Атанасов създаден между 1939 и 1942 година.

3. Българите са на второ място в света по международния IQ тест.

2. Най-старото златно съкровище в света е открито в България. В повече от 294 гроба са открити над 3000 златни артефакта. Тракийското съкровище е на повече от 6000 години.

1. Българската народна песен „Излел е делю хайдутин“,  звучи на борда на американската совалка – Voyager I, като част от проекта за осъществяване на контакт с извънземна цивилизация.

 

Етикети:

За автора

Иван Караиванов

Привет приятели! Аз съм Иван, създател на списание VIP. Започнахме на майтап, а сега проектът е повече от сериозен. Всички от VIP семейството се стремим в едно, единствено нещо: да даваме най-добрите статии за бизнес съвети, маркетинг, IT съвети, лично развитие и психология. Да не забравяме, че не може и без да се забавляваме и сме Ви приготвили интригуващи и забавни статии в областите на модата, спорта, киното и музиката. Стремим се да накараме хората да прогресират и никога да не спират да се самоусъвършенстват. Това е ключовият фактор към успеха. Също така е важно да кажа, че всеки може да се включи в тази инициатива, стига да има желание към прогрес. Не забравяйте, че сте на един клик разстояние от самоусъвършенстването