20 минутна дневна дрямка за повече продуктивност?

Мит или....

26.09.2017

Всеки човек понякога изпитва умора на работното място. В даден момент (обикновено около 14:00 чaса), сме готови за дрямка. Енергията ни се променя през целия ден и това е напълно нормално.

Специалистът по производителността Крис Бейли, следи мотивацията, фокуса и енергийните си нива за 21 дни и установява, че и трите са склонни да скачат между 7 и 8 ч.; 11 ч. и 12 ч.; 18 и 19 ч. Освен тези пикове обаче се наблюдават и спадове. Разбира се за всеки човек, тези часове може да са различни.

Количеството сън, което вземаме, храната, която ядем и упражненията, които правим, са някои от факторите, които предизвикват повишаване или спад на енергийното ниво.

20 минутна дневна дрямка за повече продуктивност на работното място – но дали шефът ще се сългаси?

Можем да използваме кофеина и захарта, за да се борим с естествения спад в енергията, но това далеч не е ефективно. Повечето хора се чувстват уморени през втората половина на стандартния работен ден. Умората може да изглежда като неудобство, но наистина тялото ни казва, че е необходима почивка.

Дрямката е естествено явление

Обикновено се чувстваме най-уморени между 13 и 15 часа. Това е времето след обяда, когато повечето от нас се опитват да се освежат чрез сладки изкушения или еспресо. Освен това сме по-склонни да спим между 14 и 16 часа. Тъй като повечето от нас не могат да спят през това време, трябва да се борим с организма си, за да се държим будни. Дрямката веднага след обяда помага на повечето хора да се чувстват по-бдителни, енергични и мотивирани.

Когато не слушаме тялото си, се борим срещу естествената нужда от сън. Може да изглеждаме заети, докато седим на бюрото си цял следобяд, но най-простите задачи ни отнемат много повече време.

Но как да обясним това на шефовете? Едва ли биха се съгласили на идеята за следобедни дрямки. Но… фактите са си факти.

Дрямката може да отнеме 20 минути от работния ден, но ще освежи служителите. Ще могат да работят повече за по-кратък период от време и вероятно ще имат по-добра концентрация за останалата част от деня си.

Някои проучвания предполагат, че 20-минутна дрямка е еквивалентна на енергията давана от 200 мг кофеин. Енергийната дрямка има потенциала да добави още три часа производителност към деня ни!

Ако можете да си го позволите, пробвайте да дремвате по 20 минути между 14 и 16 часа. Казват, че десйствително има положителен ефект върху производителността. За съжаление не мога да го потвърдя лично, но ще се радвам, ако споделите наблюденията си в коментарите! 🙂

За автора

Виолета Петрова

Здравейте. Аз съм Виолета Петрова, съосновател на Списание VIP. Основните теми, по които пиша в списанието са в областта на личностното развитие, бизнеса и материали за интересни новини, на които попадам. За мен списанието не е работа. То е хоби, любов, семейство. Най-важното е да сме винаги иновативни, позитивни и упорити.