24 живото-променящи въпроси

Задайте си ги още сега!

14.06.2014

Всеки от нас, достигайки даден момент от живота си, спира за миг, за да погледне назад и напред. И в този момент на равносметка, се появява едни генерален въпрос – това ли е животът, който съм искал и искам да живея?

За да си изясните картината, отговорете си на следните 24 живото-променящи въпроси

1. Къде ще бъда след 5 години, ако продължа да вървя в същата посока?

Това, което правите всъщност доставя ли ви удоволствие и помага ли ви да стане човека, който искате да бъдете…Отговорете си на този въпрос, преди да продължите да вървите по същия път.

2. Какво, ако днес беше последният ми ден?

Може и да ви звучи тривиално, но този въпрос наистина може да ви доведе до някои важни заключения. Ако днес имахте последен шанс да направите всичко, което желаете, бихте ли си го изгубили да се ровите из Фейсбук и нета?

3. Искам ли да имам деца?

Децата са огромна отговорност, която трябва да сте готови да поемете. Няма по-велико нещо на света от това да дадеш живот на дете от своята плът и кръв, но трябва да сте готови да се отдаде изцяло на грижите за тях, за да им дадете един прекрасен живот.

4. Има ли смисъл да завърша образованието си?

Винаги има смисъл, независимо дали ще ви послужи по-късно или не. Най-малкото получавате една добра обща култура, която ще ви служи в множество аспекти от живота.

5.  Участвате ли в достатъчно благородни инициативи?

Помощта, оказана на другите е най-великата проява на човечност, която ни прави по-добри хора.

6. Виждам ли себе си омъжена/женен или просто искам да се отдам на връзката си, без сватбените формалности?

Някои хора си мечтаят от малки да се видят пред олтара, други пък не искат и да чуят за подобни утежняващи връзката формалности. За някои хора решението е лесно, други път не са особено уверени какво точно искат в това отношение.

Вижте още: 9 начина как да сътворите собственото си бъдеще

7. Нужна ли ми е пластична операция?

Независимо дали е от здравословна гледна точка или е просто прищявка, това си е голямо решение. Каквито и да са вашите доводи, уверете се, че наистина го искате.

8. Искам ли да се установя някъде или искам да обикалям света волно?

Ако слушате родителите си, вероятно ще ви посъветват да се установите на една място, да инвестирате в жилище и да си създаде семейство. Но това ли е което искате?

9. Кой съм аз – този, който искам да бъда?

Генерален въпрос с уклончив отговор. Първо решете какви искате да бъдете, а после преценете дали сте такъв в момента или по какъв път трябва да поемете за да стигнете до желания образ.

10. Щастлив ли съм с избора си на професия?

Избирането на работното призвание може да се окаже трудна задача. Съветвам ви първо да намерите областта, в която искате да оперирате и след това да се конкретизирате в точната позиция.

11. Да попитам ли шефа за повишение?

В крайна сметка най-лошата опция е да ви откаже, така че нищо не губите, ако пробвате.

12. Гледам ли положително на живота?

Винаги имайте положителна нагласа към хората и събитията в живота си. Каквото отношение проявявате, такова и ще получавате!

Живото-променящи въпроси, които ще ни замислят за много неща

Винаги гледайте положително на живота

13. С правилния човек ли съм  във връзката си/брака?

В какъвто и тип връзка да се намирате, важно е да сте уверени, че е човекът до вас е този, който искате, този, който ви дава, това от което се нуждаете.

14. Достатъчно ли знам за другите култури?

Светът е едно голямо пъстро кълбо от хора и държави с различни култури, вярвания, поведение… Винаги е вълнуващо да опознаеш някоя непозната земя.

15. Оказват ли ми хората около мен положително влияние? 

Има една много правилна народна мъдрост “С който се събереш такъв ставаш”. Имайте я в предвид, когато се замисляте за социалния си кръг от хора.

16. Здравословно ли живея?

Психическото и физическото ни състояние са си наша отговорност. Всеки сам избира начина на живот, който иска да води.

17. Отделям ли си време да спра за малко, да се огледам и да видя малките неща от живота?

Малки, но важни неща се случват около нас всеки ден. От една усмивка на случаен минувач до онова вътрешно вълнение, при придобиването на желана/нова вещ.

18. Какво бих променил, ако виждах света през детски очи?

Детските очи виждат света по наивен и  идеалистично добър начин. Те забелязват неща, които възрастните пропускат. Опитайте се да видите живота си през детския поглед и може би ще забележите неща, които дълго сте пропускали.

19. Заделям ли си пари за черни дни?

Парите не са всичко в живота, но са начин да получим много от нещата, които желаем – от ежедневните разходи до екскурзиите и пътуванията по света и у нас. Затова е добре да си заделяте по нещичко за критични дни.

20. Финансово стабилен ли съм?

Много от хората никога не достигат стабилност във финансовото си положение, особено по време на икономическа криза.

21. Колко пари на месец харча за безсмислени неща?

Ненужни джунджурии, джаджи, куп дрехи и обувки, фаст фууд…… неща без които можем да живеем, та дори и по-добре.

22. Прекарвам ли достатъчно време с най-близките си?

Животът е кратък! Отделяйте достатъчно време за любимите си хора!

23. Постигнал ли съм поставените си цели и мечти?

“Мечтите не са страшни, страшно е реализирането им.” Винаги трябва да имате цел – постигате една, поставяте си по-голяма.

24. Как съм подобрил себе си, на база натрупания житейски опит?

Всеки провал, всяка печалба, оставят отпечатък върху личността и ни помагат да изградим себе си.

Етикети:

За автора

Виолета Петрова

Здравейте. Аз съм Виолета Петрова, съосновател на Списание VIP. Основните теми, по които пиша в списанието са в областта на личностното развитие, бизнеса и материали за интересни новини, на които попадам. За мен списанието не е работа. То е хоби, любов, семейство. Най-важното е да сме винаги иновативни, позитивни и упорити.