3 правила, с които да овладеете времето

Управлявайте времето си ефективно

12.04.2017

Сигурно често (като мен) се опитавате да овладеете времето и да го управлявате така, че да повишите ефективността си, да спестите време и да намалите стреса. Всички знам за ползите от по-доброто управление на времето, но дали можем да го постигнем?

Ако вършите работата си в последната минута или изпращате задачите си късно, управлението на времето ви се нуждае от помощ!

3 правила, с които да овладеете времето и да бъдете по-ефективни с по-малко усилия

1.. Приоритизирайте задачите си по важност и спешност

Преди да започнете да работите по задачите от списъка за деня, трябва да се знаете кои от тях са спешни и важни. Това е принципът на Айзенхауер.

Важните задачи ви водят към постигане на вашите лични цели, докато
Спешните са непосредствени, с незабавни последствия, тези задачи обикновено са свързани с постигане на целта на някой друг.

Принципът на Айзенхауер предлага приоритизиране на задачите на четири нива:

3 правила, с които да овладеете времето

Принципът на Айзенхауер

<> Важни и спешни

<> Важни, но не спешни

<> Спешни, но не с такава голяма важност

<> Без голяма важност и не толкова спешни

Главният ключ към доброто приоритизиране на задачите е да си оставяте пролуки от време, за да се уверите, че имате достатъчно времеви ресурс, ако нещо се обърка.

2.. Извлечете общи модели в решаването на задачите и създайте работен поток

Един от начините да постигнете най-доброто за най-кратко време е да намерите общи модели в задачите и да създадете работен поток. Това ще ви позволи спокойно да завършите всички задачи, без да губите излишно допълнително време и енергия.

3.. Разделете времето си на сесии – работа и почивка

Понякога, да прекарате твърде много време върху една задача всъщност не е добра идея. Законът за намаляващата възвръщаемост предполага, че има такава точка, където равнището на печалбата, не може да бъде пропорционално на нивото на инвестициите.

За да подобрите управлението на времето си, не трябва да инвестирате всичките си усилия в определени задачи. Като може да ползвате техниката Pomodoro, разработена през 1980. Италианската дума “Pomodoro” означава “домат”. Техниката е проста – разделяйте и структурирайте работата си в 25-минутни сесии (или pomodori), с 5-минутна почивка между тях.

Етикети:

За автора

Виолета Петрова

Здравейте. Аз съм Виолета Петрова, съосновател на Списание VIP. Основните теми, по които пиша в списанието са в областта на личностното развитие, бизнеса и материали за интересни новини, на които попадам. За мен списанието не е работа. То е хоби, любов, семейство. Най-важното е да сме винаги иновативни, позитивни и упорити.