3-те вида времеви вампири, които ви губят времето

И как да се справите с тях

20.11.2017

Теорията за времевите вампири, за която ще говорим днес, е извадка от книгата на Dan S. Kennedy No B.S. Time Management for Entrepreneurs“.  През последните години вампирите се радват на особена популярност. Книги и филми с тяхно участие са особено интересни за хората. Може би това е повлияло и на Dan Kennedy да оприличи всички хора, които ни губят времето, като времеви вампири. 

Този тип хора (вампири) са нуждаещи се, жадни, егоистични създания, които при всяка дадена възможност, ще изсмучат цялото ви време и енергия, и ще ви оставят слаби и изтощени.

3-те вида времеви вампири, които ви губят времето – идентифицирайте ги на работното място

Разпознаването на тези вампири е първата стъпка, за да се предпазим. Да бъдем готови да се справим с тях, като със зло, кръвосмучещо същество на тъмнината, е втората стъпка в това да се освободим от тях. А ето и кои са тези три типа хора и как да ги идентифицираме:

#1 Господин Имате ли минутка?

Може би най-коварният от всички времеви вампири е “Господин Имате ли минутка?” Той се крие в коридора пред офиса, близо до асансьора, в близост до кафенето, в храстите до паркинга, навсякъде където е възможно да ви хване. Ако му дадете от времето си няколко пъти, той се окуражава и започва по няколко пъти на ден да ви тормози с въпроса “Имате ли минутка?”. Този времеви вампир може да “яде” от времето ви и от разстояние. Всеки път, когато има въпрос, той изпраща имейл или съобщение до вас.

Трудно е да се справите с този тип колега, понеже сърце не ви дава да му откажете помощ. Но от друга страна, всеки ваш отговор на негов въпрос, го окуражава да продължва да яде ежедневно от и без това ограниченото ви време.

Ето как можете да избягате от така заформилата се ситуация:

“Точно сега съм зает. Нека се срещнем в 16:00 часа за 15 минути и да обсъдим всичко, което те интресува наведнъж.”

времеви вампири, които ви губят времето

Снимка: cheekymonkeymedia.ca

#2 Господин Среща

Следващият опасен времеви вампир е “Господин Среща”. Някои хора като че ли не правят нищо, освен да присъстват на срещи. Това е така, защото по този начин се чувстват важни. А и е чудесен начин да се скрият от вземането и поемането на отговорност за решенията си.

Ако трябва да присъствате задължително на всяка една насрочена среща, дръжте в ръкава си някои козове, с които можете да убиете “Господин Среща”.

Първо, предварително определете каква информация трябва да дадете и я подгответе добре за минимално време с максимално въздействие.

След това имайте стратегия за излизане: спешно обаждане, някой друг колега спешно се нуждае от вас,….

#3 Господин Незначителни дреболии

Друг времеви вампир, с който трябва да внимавате е “Господин Незначителни дреболии”. Той или не може, или не иска да направи разлика между важното и незначителното. Талантът на този вампир е да накара другите да оставят настрана всички свои приоритети в полза на неговата незначителна нужда от съдействие. “Господин Незначителни дреболии” ще ви прекъсне за да ви разкаже за всичко, като се започне от това как някой го е прередил в магазина или пред кафемашината.

Най-добрият начин да се справите с този тип колега е да го прекъснете:

“Имам изключително труден ден, така че се занимавам само с проблеми, които по скалата до 10, са 9 или 10. Всичко останало ще трябва да почака до утре. Убеден ли си, че това, което искаш да ми кажеш, е толкова важно?”

Той ще каже: “Не, но …”, тогава трябва да го прекъснете отново, дори да е малко грубо: “Няма нищо, благодаря, утре ще го обсъдим.” 

Макар и някои от методите да ви изглеждат малко крайни, повярвайте този тип хора, ще ви се качат на главата, ако не действате с твърда ръка.

Не, не казваме да сте постоянно груби и да не откликвате на молбите и въпросите на колегите си. Напротив, винаги когато можете помагайте, но не забравяйте да поставяте и граници. Така и двете страни ще получават необходимото без взаимно да се натоварват.

 

 

Етикети:

За автора

Виолета Петрова

Здравейте. Аз съм Виолета Петрова, съосновател на Списание VIP. Основните теми, по които пиша в списанието са в областта на личностното развитие, бизнеса и материали за интересни новини, на които попадам. За мен списанието не е работа. То е хоби, любов, семейство. Най-важното е да сме винаги иновативни, позитивни и упорити.