3 урока по дизайн от LEGO

Как компанията успява да доминира на пазара за играчки

05.10.2014

След цели 80 години в бизнеса, LEGO все още е една от най-емблематичните компании за играчки в света. Обичана от малки и големи, заради креативните си идеи и предлаганото качество на продуктите. Датската компания определено знае как да изгради правилната връзка между играчките и въображението на децата.

Основана е през далечната 1932 година, от датския дърводелец Оле Кирк Кристиансен, като компания за дървени играчки. От 1950 година правят истински бум в продажбите с малките си пластмасови тухли, които стават любимо занимание за малки и големи. След близо 4 успешни десетилетия, през 2000 година, LEGO е на прага на фалит.

Вижте още: Гениалният дизайн на Chemex Coffeemaker

През последните 10 години, компанията бележи забележително завръщане на пазара и през 2012 година регистрира над 4 милиона долара от продажби. Обратът се дължи в голяма част и на филмовата продукция за LEGO. Благодарение на него продажбите през първата половина на 2014 година скачат с 15 на 100.

Как LEGO успява да възвърне доминиращата си позиция на върха на глобалната индустрия за играчки, след като за малко не фалира?

3 урока по дизайн от LEGO, които помогнаха на компанията за играчки да се превърне в една от най-успешните в света

1. Бъдете забавни и последователни – LEGO са първата компания, която преобразява понятието „играчки“, като изцяло нова концепция. Те предлагат на децата цяла система за игра, която използва въображението им на 100%.

3 урока по дизайн от LEGO

„Разкажи история“ – най-важният съвет от LEGO

2. Бъдете иновативни, за да разширявате непрекъснато клиентската си база – две от най-важните добавки на LEGO към основния продукт са изцяло нови набори от играчки, които разширяват целевата демография на компанията. Комплектът Duplo (по-големи блокове), въведен през 1969 година, е насочен към деца на възраст под 5 години. Докато Technic линията (система от свързващи греди, щифтове, двигатели и съоръжения), въведена през 1977 година, е предназначена за по-големи деца.

Вижте още: Какво е UX Design и как да въздействаме на потребителите?

3. Разкажете история – може би един от най-важните уроци, които можем да научим от LEGO е свързан с тяхна скорошна тактика. Около 2014 година, компанията осъзнава нуждата да обвърже продуктите си с история. Разбира, че това е ключът към изграждането на силна връзка с децата. Това откритие идва след огромния успех на обвързаните с любими продукции продукти LEGO Star Wars и LEGO Harry Potter.

Източник: inc.com

Етикети:

За автора

Виолета Петрова

Здравейте. Аз съм Виолета Петрова, съосновател на Списание VIP. Основните теми, по които пиша в списанието са в областта на личностното развитие, бизнеса и материали за интересни новини, на които попадам. За мен списанието не е работа. То е хоби, любов, семейство. Най-важното е да сме винаги иновативни, позитивни и упорити.