4 неща, които да обмислите при изработване на бизнес уебсайта си

Изберете най-удобното и най-доброто решение за вашите потребители

11.03.2018

Създването на корпоративен уебсайт в наши дни е доста лесно дори за хора, които не са професионалисти. Или поне изглежда лесно, но.. Професионалната намеса играе своята огромна роля и определено си личи, когато уебсайтът е направен с готова тема, закупена по Интернет и когато е изготвен с внимание към спецификата на бизнеса и потребителите, към които е насочен.

Ако се разтърсите малко ще се уверите колко много безплатни и/или платени (на ниска цена), готови платформи и теми има за корпоративни уебсайтове. И ако сте решили да изведете биснеса си онлайн, може да го направите с или без професионална помощ. Но преди да се „хвърлите“ в избиране на някоя безплатна тема, имайте предвид, че няма да постигнете най-добрите резултати без необходимите знания и умения. Ако пък решите да ползвате професионална помощ, също имайте предвид следните 4 неща. Не всички фирми или фрийлансъри, ще ви предложат най-добрите съвети.

4 неща, които да обмислите при изработване на бизнес уебсайта си

1. K.I.S.S.

K.I.S.S. е акроним за „Keep it simple, stupid“  („Направи го простичко, глупако“) – една от любимите ми фрази, когато става дума за съвременния уеб дизайн. Преди няколко години уебсайтовете бяха много „крещящи“, а компаниите искаха флаш анимации, премигвания, ефекти и какво ли още не. В последните години семплият дизайн с минималистичен подход е доста по-популярен.

Уеб сайтовете, които са твърде претрупани, разсейват потребителя от желания call to action. Освен това са доста тромави за мобилни устройства. Поддържайте нещата подредени, красиви, изчистени и простички!

2. Мобилна версия

В последните години, редица проучвания показват, че една много голяма част от трафика на уебсайтовете е от мобилни устройства. Почти всички популярни теми за уебсайтове са responsive (подходящи за мобилни устройства), но това не означава непременно, че осигуряват отлично мобилно изживяване за потребителите.

Вижте още: Как да създадем ефектнa Фейсбук корицa със Canva

При всяко положение, за да пригодите уебсайта си за малки устройства, ще ви трябва помощта на специалист. Освен доброто подравняване, мобилните менюта (хамбургер меню) и опростена подредба, трябва  добре да се обмисли и как потребителят ще ползва сайта. Дали всички важни бутони са удобни за кликане, дали текстът е добре четим, дали зарежда достатъчно бързо (дори и с мобилен интернет). Като цяло трябва мобилната версия да е максимално опростена и да предлага само най-важното съдържание. Всички анимации, готини банери и картинки, да останат само за пълната версия.

3. Съвместимост с различни браузъри

Нещо много важно, което често се пропуска, е сайтът добре да се тества на различни браузъри. С толкова много различни устройства, браузъри и операционни системи, тестовете помагат да се гарантира, че представянето ще бъде достатъчно добро за всички потребители.

4.. Избиране на правилните инструменти

Независимо с каква цел създавате вашият уебсайт, ще искате да имате възможността да добавяте нови функционалности и промени в различни периоди от време. За това е важно да бъде създаден така, че да позволява тези надграждания без се налагат твърде големи промени. Ако изберете да ползвате някоя от популярните платформи, като WordPress, възможностите за разширения са много и лесни за добавяне под формата на плъгини.

Каквато и платформа, тема или система решите да използвате, не забравяйте на първо място да мислите за потребителите. Те са тези, за които е предназначен уебсайтът и трябва да се чувстват комфортно, когато попаднат на него – „Keep it simple, stupid“!

 

Етикети:

За автора

Виолета Петрова

Здравейте. Аз съм Виолета Петрова, съосновател на Списание VIP. Основните теми, по които пиша в списанието са в областта на личностното развитие, бизнеса и материали за интересни новини, на които попадам. За мен списанието не е работа. То е хоби, любов, семейство. Най-важното е да сме винаги иновативни, позитивни и упорити.