4 урока по лидерство от “Игра на тронове”

Какво може да научим от най-гледаният сериал в света

16.06.2015

“Игра на тронове” се превърна в световен хит. Сериал, който мнозина следят с интерес и нетърпение да разберат как ще продължат да се развиват събитията.

Някои категоризират сюжета, като доста краен с множество сцени на насилие и извращения и са прави, но до някъде. Всъщност филмът, както и книгата, по която е сниман, е доста реалистичен за времето, в което се развива. Много от поуките, които изтъква могат да бъдат прилагани и използвани и в наши дни.

“Игра на тронове” е история на битката да бъдеш най-добрият: най-добрият войн, най-добрият лидер, най-добрият крал. Всеки може да намери в него някои от лидерските уроци, от които се нуждае в живота.

Вижте 4 урока по лидерство от “Игра на тронове”

1. Бдителността е добродетел

В осми епизод на 4-ти сезон, се състоя битка между Планината и принц Оберин. Тези от вас, които са го гледали, навярно си спомнят бруталната сцена. Оберин почти надвива огромния човек, но една минута на разсейване преобърна двубоя и донесе края на самоуверения принц.

Сцената е повече от брутална, но показва един много важен житейски и бизнес урок – винаги бъдете нащрек, винаги!

Вижте още: Съвети за успеха научени от “Къща от карти”

2. Никога не се подценявай

Добър пример как един човек, който вярва в себе си и способностите си, може да се издигне от копеле до командир, е обичаният герой Джон Сноу. Изключителен лидер, който спасява нощната стража и Черен замък от гибел при тежка битка със северните народи.

Той е едновременно крайният аутсайдер и доказателство за това, че никога не трябва да се подценяваш.

4 урока по лидерство от "Игра на тронове"

Снимка: www.dailydot.com

3. Съдбата обича смелите

Смелата Денерис Таргариен застава начело на малка група изнемощели дотраки и ги повежда през пустини, където едва не умират. Влиза в огън, за да излезе невредима с 3 новородени дракона. Денерис не се спира пред нищо и никой, за да вземе това, което й се полага. И съдбата определено обича смелостта й.

Вижте още: 8 лидерски качества в Игрите на Ендер

4. Овластяването на служителите/подчинените носи своите ползи

Денерис е и чудесен пример как мирното овластяване на народите, може да спечели много повече, отколкото една война. Давайки свобода на Неопетнените, Халееси създава перфектната армия, която я следва и пази навсякъде. Управлението с добро отношение и мотивация, винаги дава по-добри резултати от управлението с методите на страха и господството.

Етикети:

За автора

Виолета Петрова

Здравейте. Аз съм Виолета Петрова, съосновател на Списание VIP. Основните теми, по които пиша в списанието са в областта на личностното развитие, бизнеса и материали за интересни новини, на които попадам. За мен списанието не е работа. То е хоби, любов, семейство. Най-важното е да сме винаги иновативни, позитивни и упорити.