5 места в България, които трябва да видим

Ние, българите, улисани в ежедневните си проблеми и трудности, сякаш забравихме кои сме всъщност. Като че ли вече си спомняме за славните си деди, в моменти на слабост и се чувстваме патриоти в мигове на тъга и мъка.Ние, екипът на списание, Ви напомняме, че макар трудните времена, имаме много с какво да се гордеем, че сме българи. Насладете се на петте места в България, които сме избрали. Посетете ги на всяка цена, ако още не сте.

1. Белоградчишките скали

Белоградчишките скали имат височина 200 метра. Намират се в Западния Предбалкан, близо до град Белоградчик. Своебразно представляват ивица с дължина 30 км и ширина до 3 км. Представляват неизменна част от Стоте туристически обекта на България.

5 места в България

2. Пещерата Леденика

Леденика е пещера в Стара планина. Представлява низ от подземни галерии, изпълнени с разнообразни — сталактити и сталагмити, които са формирани в продължение на хилядолетия. Пещерата е била известна още от времето на Османското робство.

5 места в България

3. Връх Мусала

Връх Мусала със своите 2925 м. Височина е първенец на Балканския полуостров. По-висок е само с 8 метра от митичния връх Олимп, Гърция. Името му е дадено през Османското робство и означава „Пътят към Аллах“.

5 места в България

4. Розовата долина

Розовата долина е област в България, в която се отглеждат рози и се произвежда прочутото из целия свят розово масло. Култивира се сорта Rosa damascena. България и розовата долина са известни по целия свят като един от най-големите производители на розово масло.

5 места в България

5. Водопад Райското пръскало

Райско пръскало е най-високият водопад на Балканския полуостров. Намира се под връх Ботев и е наистина райско място. Част е от „Централен Балкан“, в резервата Джендема.

5 места в България

Автор: Георги Кърчев