5 Мита за предприемачеството

...които трябва да знаете

23.02.2016

Идеята за предприемачеството се разраства в цял свят, също така и митовете за нея. Пътят на всеки стартиращ предприемач е осеян с несигурности, които често биват съпътствани от красиви и романтични истории за успехите на някои от световноизвестните компании.

Имало е време, в което човечеството е вярвало, че светът е плосък – нещо, за което сега сме сигурни, че не е вярно. Въпреки това, навремето хората са ги приемали като абсолютен факт. Същото е и с предприемачеството. Посредством историите на малцина успели са се зародили митове, които голяма част от начинаещите предприемачи приемат като 100% истина. Предлагам ви някои от тези митове в следващите редове.

Вижте петте мита за предприемачеството, които трябва да знаете

1. Трябва да имате бизнес план – тезата, че за да стартира един бизнес се нуждае от детайлен бизнес план, набира все повече противопоставящи се. Нещо кратко, което ясно да отразява вашата мисия, визия и маркетинг стратегия, както и какви метрики ще използвате да измервате успехите е напълно достатъчно.

Голяма част от стартиращите бизнеси не успяват, което е напълно нормално. Ако имате желание да се занимавате с предприемачество трябва да се научите да приемате неуспехите и да си вземате поуки от тях. Все по-широко поддържана е тезата, че бизнес идеята трябва да се тества, колкото може по-рано. Предимството? Ако не се приеме от пазара, загубите ще бъдат в пъти по-ниски.

Не отделяйте прекалено много време за бизнес план. Няколко страници, от които стават ясни основните аспекти ни дейността и стратегията на фирмата са напълно достатъчни.

Няколко мита за предприемачеството, които трябва да знаете

Не отделяйте твърде много време на своя бизнес план

2. Трябва да имате голям капитал, за да стартирате – разбира се, необходими са средства за стартиране на бизнес, но те далеч не могат да бъдат определени като голям капитал. Можете да стартирате, както с 1000 лв, така и със 100 000 лв., в зависимост от бизнес идеите, които искате да развивате.

Има много начини да стартирате бизнеса си без наличието на голям капитал. Добър подход за това е Lean Startup метода. Той предполага създаването на основна версия на продукта, включваща базисните функции, към която в последствие да се добавят допълнителни функционалности. За всяка от тях могат да се провеждат микротестове, за да се открият и променят неефективните още в зародиш.

3. Няма да ви се налага да работите – голяма част от кандидат-предприемачите посочват като основни мотиватори възможността сами да си бъдат ръководители и да определят сами работното си време. Имат изградени представи, че когато си собственик на бизнес, не трябва да работиш. Напротив. Като предприемачи, ще ви се налага да работите повече от своите служители. Работните часове могат да надхвърлят 12, а дори и 14 часа. Особено в началния етап на компанията. Затова е добре да изградите навици, които да повишат ефективността ви.

Разбира се не е необходимо да прибягвате до крайности и да работите ден и нощ. Мозъкът има нужда от почивка, за да функционира ефективно.

5 Мита за предприемачеството, които трябва да знаете

Няма да ви се налага да работите – абсурдно твърдение

4. Трябва да вършите всичко сам – когато сте истински мотивирани и емоционално свързани с вашата компания, ще ви бъде трудно да делегирате изпълнението на някои от задачите, тъй като вашите служители могат да имат различен от вашия подход. Но трябва да се научите да ги обучавате и да им се доверявате. Ако вършите всичко сам, въпрос на време е мозъкът ви да се претовари.

5. Необходимо е да сте наясно какво правите – историята е пълна с примери на хора, които нито са завършили престижни университети, нито са били най-добрите специалисти, но въпреки това са изградили много успешни компании. Айнщайн, Стив Джобс и др. не са били сигурни какво точно са търсели и какво могат да постигнат. Но те са знаели, че там има нещо значимо, което е било достатъчно да ги мотивира да го търсят. Оставете любопитството ви да ви води и не се притеснявайте от неизвестното.

Гост автор: Калоян Гаджев

Етикети:

За автора

Списание VIP