5 неща, които умните хора правят

Защо умните хора са умни?

27.10.2013

Защо умните хора са умни? Ген? И “да” и “не”. Важно е какво ни е заложено генетично, но по-важно е как го използваме. Представете си, че всеки ден пропилявате времето си с кафета, дискотеки, безсмислени игри, социални мрежи и т.н. Сега си представете, че прекарвате поне половината от това време в комуникация с други интелигентни хора или усвоявате нови знания. Дори и само на теория – резултатът ще е очевиден!

Вижте какво правят умните хора

1. Притъпете вътрешния си глас – да, точно този, който в някои ситуации може да ви изиграе лоша шега. Като например да направите хаплив коментар, слушайки нечий разговор. Преосмислете добре думите си, преди да ги изречете на глас. Това ще ви спести доста главоболия.

2. Бъдете любопитни! Някои хора са си любопитни по природа, други не толкова, но е необходимо да се научат. Любопитството, с което не визираме нахалството, е полезно. Колкото повече знаете за другите и за всички неща, които се случват около вас, толкова по-добре.

Вижте още: Мислите се за много умни, но всъщност не сте

3. Намерете тънките граници на истината – понякога, и то доста често, хората послъгват и вие може да се облагодетелствате от това, като откриете частиците истина в думите им. Зад всяка лъжа, стои истина, само че изкривена през призмата на разказвача. Ако успеете да я улавяте, ще разбирате и причината за начина, по който е изказана. Ще се учудите колко много ще се усилят импулсите на мозъчната дейност – постоянно да анализирате и попивате думите на останалите.

Какво правят умните хора?

Как да станем по-умни?

4. Спорете със себе си – когато ви е трудно да вземете решение и се колебаете поспорете със себе си. Поставете на една линия в ляво и дясно всички “за” и “не” и преценете алтернативите. Мислете разумно, за да вземате най-правилните решения във всяка ситуация.

5. Концентрирайте се върху информацията, която получавате, не върху човека, който ви я дава – знанията могат да идват от много места, от много различни хора или друг тип източници, важното е да се отсява – фокусът да е само върху главните и части. Абстрахирайте се от източника и извлечете само полезните съставки. Отворете очите и ушите си, гледайте и слушайте внимателно, за да не изпуснете същественото. Трупайте знания всеки ден, без просто да си го налагате, като например “днес трябва да прочета …”. Хората са най-богатият източник на информация, използвайте ги!

Източник: inc.com

Етикети:

За автора

Виолета Петрова

Здравейте. Аз съм Виолета Петрова, съосновател на Списание VIP. Основните теми, по които пиша в списанието са в областта на личностното развитие, бизнеса и материали за интересни новини, на които попадам. За мен списанието не е работа. То е хоби, любов, семейство. Най-важното е да сме винаги иновативни, позитивни и упорити.